Inrikes

Klimatmärkning av mat dröjer

Det finns idag olika sorts märken
på det vi köper i mataffärerna.
Kravmärket och Svenskt sigill är
exempel på sådana. Om en vara har
något av märkena betyder det att den
är gjord på ett sätt som är bra för miljön.
Kravmärkt frukt har till exempel inte
besprutats med giftiga ämnen.

Många vill att det också ska finnas
ett klimatmärke. Ett sådant märke
skulle visa om en vara har gjorts
på ett sätt som är bra för klimatet.
Märket skulle inte bara visa om
varan tillverkats på ett bra sätt, utan
också berätta om det behövts långa
resor för att ta varan från fabriken
till affären.

Det är de som jobbar på Krav och
Svenskt sigill som jobbat mycket med
att klimatmärka mat. De hoppades att
märket skulle vara klart redan i höst.
Men så blir det inte. Det visade sig
vara väldigt svårt att bestämma vilken
mat som skulle få klimatmärket. Det är
många som måste komma överens innan
märket kan bli verklighet. Vissa tror att
ännu ett märke kommer att göra kunderna
förvirrade.

– Nu måste vi ta fram ett nytt förslag,
kanske kommer det ett klimatmärke i vår,
säger Zara Ekmark som jobbar på Krav.


27 juni 2008

Fler liknande artiklar