Alla Väljare

Elever i skolan

Elever i skolan. Foto: B Roald / TT

Invandrare har svårare i skolan

Elever som är invandrare
klarar sig sämre i skolan
i Sverige än andra.
Det visar en stor
undersökning som
gruppen Pisa har gjort.

Skillnaderna mellan
invandrare och andra
elever är större i Sverige
än i andra länder.
Skillnaderna i Sverige
är dubbelt så stora
jämfört med flera
andra länder.

Omkring 60 procent
av eleverna som är barn
till invandrare är sämre
än genomsnittet
i den svenska skolan.

Sämst går de för de
elever som kom till Sverige
när de var äldre än tolv år.

Undersökningen gäller
elever som gick i
klass 9 år 2015.

8 SIDOR/TT


20 mars 2018

Fler liknande artiklar

5 kommentarer

 1. Orten barn

  Orten pang pang

 2. Regn

  Detta är ungefär vad man kan förvänta sig. Många är tämligen gamla bland invandrarna när de kommer till Sverige. Invandrarna har ofta gått i en sämre skola i det landet som man kommer ifrån och ligger då på efterkälken, och sedan ska man lära sig det svenska språket. Det svenska språket anses vara ett svårt språk att lära sig, så enbart denna sak gör att man presterar sämre i skolan. Det var ju särskilt de som var 12 år eller äldre som presterade sämre i årskurs 9, enligt denna Pisa undersökning, och något annat kan man som sagt var inte förvänta sig. Man brukar annars hävda att när en förälder är svensk och en är invandrare så suddas alla skillnader ut när det gäller skolprestationer och även annat. Även de som är adopterade brukar ha ungefär samma skolresultat som genomsnittet i det svenska skolsystemet.

 3. Ismail

  På grund av dåliga systemskolor 

 4. Frank

  lika situation i Belgien i skolorna med nederländska 

 5. Senaste kommentaren

  Sara

  Svenska skolan gynnar elever med högutbildade föräldrar. Många invandrare har kort utbildning. En del är analfabeter. De kan inte hjälpa sina barn även om de vill. Jag är själv högutbildad men har svårt att navigera i det betygssystem som inte ens lärarna verkar förstå.

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.