Vardags

Ett bord med julmat. Bland annat skinka, rödbetssallad och olika syltor.

Vi äter olika julbord i olika delar i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen kål på julbordet i norr

Mat är viktig för många
när det är jul.
Det ska vara samma mat
på bordet varje år.
Men det är skillnader
i olika delar av landet.

– Maten berättar om
varifrån vi kommer,
vilka vi är släkt med
och var vi har vuxit upp,
säger Richard Tällström
som är historiker och expert på mat.

Kål är vanlig julmat i södra Sverige.
Brunkål längst i söder
och grönkål i de västra delarna.

I norr finns det sällan kål på bordet.
Där är sylta väldigt populärt.

I Småland och Östergötland
vill många ha ostkaka.
I Dalarna är knäckebröd viktigt.

Sill, köttbullar och
risgrynsgröt finns
på de flesta julbord.


18 december 2017

Fler liknande artiklar

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.