Vardags

En man äter chips

En man äter chips. Foto: C Olsson/TT

Farligt ämne kvar i chips

Akrylamid är ett farligt ämne
som kan ge dig cancer.
För några år sedan kom det fram
att det finns mycket akrylamid
i potatischips.

Nu har ett företag undersökt
åtta sorters chips igen.
Det visade sig att många
av chipsen fortfarande har
väldigt mycket akrylamid i sig.

Värst var chipsen från OLW.
Men chips från märkena
Änglamark och Bjäre hade också
mycket akrylamid i sig.

Märkena Lantchips, Estrella
och Pringles hade mycket mindre
akrylamid i sina chips.
Det var chips med smaken
sourcream & onion
som undersöktes.

I april kommer nya regler i EU.
Då blir det hårdare regler
för hur mycket akrylamid
det får finnas i maten.
Ämnet kan också finnas i
pommes frites, kaffe, rostat bröd,
flingor, kex och kakor.

Experter tror att ungefär
500 personer i Sverige får cancer
varje år för att de fått i sig
för mycket akrylamid.

 


15 januari 2018

Fler liknande artiklar

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.