Sverige

En restaurang.

Mat på en restaurang. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Restauranger slarvar

Vad finns i maten?
Det behöver många veta.
Särskilt den som är allergisk.

Många restauranger slarvar med
att berätta vad som finns i maten.
Det kan bli farligt
för den som är allergisk.

Förra året gjorde myndigheten Livsmedelsverket
sex tusen kontroller på restauranger.
Var åttonde restaurang slarvade
med information om vad som finns i maten.

– Det är mycket allvarligt.
Om en person får i sig något
som den är allergisk mot
så kan det bli allvarligt,
säger Ylva Sjögren Bolin
på Livsmedelsverket.

En person som är allergisk
och får i sig mat som den är allergisk mot
kan få svårt att andas.
Andra får kanske eksem och klåda.
Vissa kan må illa och kräkas.

Ungefär 15 procent av människor i Sverige
har något slags allergi mot mat.
Många är allergiska mot mjölk,
ägg och jordnötter.

8 SIDOR/TT


26 maj 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

17 kommentarer

  1. blåhaj skriver:

    varför slarvar restauranger, det är farligt

  2. Anonyma människa skriver:

    ja men om man slarvar är det fel

  3. Xx pizza xX skriver:

    Nu vet jag att restauranger slarvar

  4. Jag höll på att sätta i halsen skriver:

    Jag fick fiskben i min ”fiskbenfria” lax 😕

  5. Jag höll på att sätta i halsen: respons skriver:

    det har hänt mig jättemånga gånger

  6. Bebi Peggy skriver:

    Nu kommer jag aldrig mer våga äta mat på restaurang eller gatukök. Får jag i mig mjölk eller sojaprotein, så får jag så mycket slem i mina lungor att det går vidare upp i huvet, så att jag sedan blir sängliggandes och måste uppsöka läkare.

  7. Banan skriver:

    Deta er jete doligt

  8. Luisa skriver:

    Bebi Peggy-har du nån diagnos?? Hoppas att du har inte allvarligt sjukdom! Skriv gärna! Jag rekommenderar ta en matsked olivolja varje dag!

  9. x pro skriver:

    man kan svimma

  10. anonym skriver:

    Jag fick möglig broccoli skolan😷

  11. Bebi Peggy skriver:

    Förra året fick jag konstaterat av min vårdcentral att jag producerar mer slem än andra och att det var produkter som glass, creme fraiche och färs gjord på soja som gjorde att jag fick besvär. Sedan jag ersatt detta med havremjölk, så är besvären inte alls stora.

  12. Bebi Peggy skriver:

    Jag är 52 år. Jag äter med årstiden. Det vill säga mest sallader när det är vår och sommar och varm mat när det är vinter. Jag äter mycket frukt och grönsaker samt fisk, skaldjur, ris och pasta. Dagen innan Corona kom till Sverige var jag hos en dietist i Lund.

  13. Michael Almgren Svärd skriver:

    Äggfri mat

  14. Söt skriver:

    Varför myndigheterna gör en lista över dessa restauranger så att människorna är allergiska, kommer de att vara försiktiga när de går på dessa restauranger

  15. Anonym skriver:

    Fy fan vad de kan finnas där i som man inte berättar

  16. ok skriver:

    ok

  17. mohammed skriver:

    😀😂