Vardags

En vegansk rabarberpaj. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så firar vi med mat

Den svenska nationaldagen
är inte särskilt gammal.
Den blev nationaldag först
år 1983.
Och det har bara varit
en ledig dag sedan år 2005.

– Tidigare var det bara
en dag i almanackan,
som vilken som helst.
Men när människor nu
är lediga vill de gärna
fira med speciell mat.

Det säger Richard Tellström
som forskar om mat
i Sverige.

Många äter sill och potatis
till förrätt.
Sedan blir det något från
grillen, för dem som bor i hus.
Men allt fler verkar strunta
i att ha tre rätter med mat.
Många vill hellre ha buffé
där alla får ta vad de vill.

En sak skiljer mellan
dem som bor i hus
och dem som bor i lägenhet,
berättar experten.

– De som bor i lägenheter
i städer äter jordgubbar
till efterrätt.
Men de som bor på landet
äter helst rabarber som
de odlat själva.
Den mognar egentligen
före jordgubbarna,
säger Richard Tellström.


7 juni 2019

Fler liknande artiklar