Vardags

Bild på mögligt bröd.

Mögel sprids lättare när det är varmt och fuktigt. Foto: NTB/TT

Nu blir maten lätt dålig

I Sverige kallas
perioden mellan slutet av juli
och slutet av augusti
för rötmånaden.

Under rötmånaden
är det särskilt stor risk
för att maten blir dålig.

Det beror på
att det brukar vara
varmt och fuktigt
under den perioden.
Det gör att bakterier
och mögel har lättare
att sprida sig.

Jonas Toljander är expert
på bakterier vid Livsmedelsverket.
Han säger att många svenskar
varje år blir sjuka
av något det äter
eller dricker.

Han säger att det är viktigt
att vi inte köper för mycket
färsk mat.
Frukt och bröd blir lätt dåligt
om det ligger framme.

Det är också viktigt
att maten håller rätt temperatur.

– Den kalla maten
ska hållas kall
och den varma maten
ska hållas varm,
säger Jonas Toljander.

Att ha rena händer
och redskap i köket
är också viktigt.

– Använd inte samma redskap
till rå kyckling
som till resten av maten,
säger Toljander.

Ordet rötmånad kommer från
boken Bondepraktikan.
Det är en gammal bok
som kom till Sverige
i slutet av 1600-talet.
I den finns
råd och tips till bönder.

8 SIDOR/TT


28 juli 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

4 kommentarer

  1. Bebi Peggy skriver:

    Tusen tack för 8 Sidor talar om för mig om vad som händer runt omkring på ett sätt som är lätt att förstå. Tack också för viktig information som den här. Nu ska jag tala om för mamma att hon måste lägga mat hon inte använder i frysen.

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej Bebi Peggy

      Tack för dina snälla ord!
      Och tack för att du läser 8 Sidor.

      Vänliga hälsningar från 8 Sidor

  2. Ali skriver:

    8 sidor är mitt favorit bok att läsa.

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej Ali

      Tack för att du läser!

      Hälsningar från 8 Sidor