Alla Väljare

Per Bolund är minister i regeringen

Per Bolund är minister i regeringen. Foto: H Salmanzadeh / TT

Dyrare att låna nästa år

Regeringen inför nya regler
för att låna pengar nästa år.
Det blir dyrare för en del av
dem som måste låna mycket
pengar till hus eller lägenhet.
Den som lånar tre miljoner
kronor kan bli tvungen att betala
mer än två tusen kronor
extra i månaden.
De nya reglerna börjar gälla
den 1 mars 2018.

– De flesta slipper betala extra.
Bara de som lånar väldigt
mycket måste betala
tillbaka mer, säger regeringens
minister Per Bolund.

Politikerna i Alliansen
tycker inte om förslaget.
De är oroliga för att priserna
på hus och lägenheter
kan sjunka väldigt mycket.

8 SIDOR/TT

 

 


1 december 2017

Fler liknande artiklar

3 kommentarer

 1. Regn

  Det nya amorteringskravet gäller i princip enbart Stockholm och Göteborg, eftersom det är enbart där som fastighetspriserna är så höga att det ibland krävs lån som överstiger 450% av bruttoinkomsten. Räknar man på en kalkylränta på 6%, 30% i ränteavdrag och 2% i rak amortering kostar ett lån 6,2%. Nu höjs kostnaden ovanför 450% gränsen med 1% till 7,2%. Det vill säga lånkostnaden ökar med 16%. Låneförmågan hos högt belånade hushåll ökar med ca 6-7% om året, vilket drivs av en löneökning på ca 3,5% och en reallöneökning på 2-2,5%. Tänker man sig sedan att det inte går åt lika mycket med pengar till bolånetakets kapitalkrav om fastighetspriserna står stilla så tar det ca 2 år för hushållen att absorbera den nya 3% amorteringen med löneökningar och reallöneökningar. Sedan kan hushållen fortsätta att låna som vanligt.

 2. Malin

             

 3. Senaste kommentaren

  Harold från USA

  Varför gör inte regeringen det lättare för utlänningar att få personliga lån i Sverige? Jag är pensionär som vill köpa ett hus, men jag har inte 20% nedbetalning på mitt bankkonto. Mina pensionspengar kommer från USA och reglerna för personliga lån måste vara att man måste ha svensk inkomst. Pengar är pengar oavsett varifrån det kommer. Jag har bott i Sverige i 5 år utan några problem. Jag har fått ett billån och jag har ett kreditkort, men jag får inte ha ett personligt lån. Jag tycker att det är en dum regel.  

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.