Sverige
Fler blir sjuka av kyckling. Foto: TT
Många sjuka av kyckling
Ovanligt många i Sverige
har blivit sjuka
när de ätit kyckling
den senaste tiden.
Det finns bakterier i kyckling.
De försvinner när kycklingen
är helt stekt eller kokt.
Den ska vara genomstekt.
Om den inte är helt genomstekt
kan människor bli sjuka.
– När folk blir sjuka beror
det ofta på att de gör fel
när de lagar kyckling.
Det säger Anette Hansen
som arbetar på Folkhälsomyndigheten.
Den som blir sjuk
mår mycket dåligt.
Ofta kräks de och får diarré.
Men det handlar inte bara
om att laga kyckling rätt.
Bakterierna kan spridas
innan man äter den.
Det kan hända om
man använder
en skärbräda till
både kyckling och annan mat.
Det är viktigt
att diska skärbrädan
när den har används till rå kyckling.
Det är också viktigt
att tvätta händerna noga.
Bakterierna heter campylobacter.
8 SIDOR/TT
1 augusti 2024
En gång åt jag rå kyckling in en smörgås jag fick i en restaurang. Jag har aldrig mått så fruktansvärt dåligt! 😮
Jag har alltid velat göra friterad kyckling när jag blir stor men jag är så rädd för bakterier så att jag kan inte
😍❤❤❤💜🥰😊
Jag har för länge sedan slutat äta kyckling.
Var aldrig blivit dålig av kyckling, köper ofta färsk.
Om man vet hygienen kring detta så är det ingen fara alls.
Läste för ganska länge sedan om en undersökning som visade att färsk kyckling innehåller väldigt mycket bakterier även om de kan försvinna vid tillagning. Fryst kyckling däremot innehöll knappast några bakterier alls så sen dess blir det bara fryst för min del. Skulle inte äta kyckling ute under några omständigheter. 🤔
när dom inte lagar kycklingen bra i resturangen då ska dom inte sälja denna mat als då måste dom laga den ricktit bra först innan dom kan sälja den