Vardags

De som äter kaffeost har det ofta i kaffe. Det är därför det heter kaffeost. Foto: Andreas Liljeheden/SR/TT
Speciell ost får skydd
Det finns en speciell ost.
Den heter kaffeost.
Den är vanligast i norra
Finland och området
Tornedalen i norra Sverige.
Kaffeost har nu fått ett
särskilt skydd
av Europeiska unionen, EU.
Saker som är speciella
och bara görs
i ett visst område
kan få skyddet.
Kaffeost är en färsk ost.
Den görs av mjölk från
ren, ko eller get.
Vanlig mjölk i affären
har ofta blivit behandlad.
Det är för att det inte ska
bli klumpar i den.
Men det har inte mjölken
till kaffeost har blivit.
Det är för att de som gör
kaffeost vill ha mycket
naturlig smak kvar av mjölken.
Det vanligaste sättet att äta
kaffeost är att skära den i bitar
och lägga i kaffe.
Några andra svenska saker
som har fått skydd av EU
är ostron från Grebbestad,
löjrom från Kalix och
äkta polkagrisar från Gränna.
8 SIDOR/TT
30 juni 2025
Ostron och löjrom är min favorit.
Ost i kaffet nja inte tilltalande för min del.
Men hur ser ut paket???
Här säljer de i plast i frys. Jätte dyrt. I Tornedalen gör folk själva. Vi tyckte det var gott. Storlek som sockerbitar, gnisslar i tänderna. Smakar mer kaffe än ost då den suger i sig.
Trött jag blir på Mia 😤😡jag jag jag. Orka!!!🥱
Vad slags skydd får de…och varför behövs skyddet?
hallåa 😘😘😘😘😘😘😘😘💜💜💜🦀🦀🦀🦐🦐🦐dessa är också mina favoriter.