Vardags

Nu är blåbären mogna. Foto: TT
Gör en paj av blåbär
På sommaren finns det
mycket gott att äta
i naturen.
Nu är blåbär mogna
i många skogar.
Många tycker om
att plocka bär.
Reglerna i allemansrätten
säger att alla får plocka
bär i skogen.
Av bären kan vi
göra en paj.
Det är viktigt att pajen
går fort att göra.
På sommaren vill många
också hinna vila.
Därför kan vi göra
en enkel paj av bär och smulor.
Följ stegen för att göra din egen.
ANTON ANDERSSON/8 SIDOR
8 Sidors paj med blåbär
Det här behöver du till pajen.
- Fyllning
500 gram bär
2 matskedar potatismjöl
1 deciliter socker - Pajdeg
250 gram smör
5 deciliter havregryn
1 deciliter socker,
gärna brunt socker - Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda bär med socker och potatismjöl.
Ju surare bär, desto mer socker behöver du.
Potatismjölet gör att pajen
inte blir för blöt.
Blanda smör, havregryn och socker.
Använd dina händer.
Det värmer upp smöret
och gör degen enkel att forma.
Lägg din blandning av bär
i botten av en form för paj.
Smeta ut degen ovanpå bären.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt pajen svalna ett tag innan du äter.
Det är gott med glass till pajen.
1 augusti 2025
Gudegud-knödel med blåbärsås är bättre!!!
älskar blåbärspaj och glas till yami yami.
Jag var i skogen och plockade blåbär – jag älskar dem. Men jag betalade dyrt – med eget blod. Jag var anfallen av myggor och andra insekter. Inte ens skog ger något gratis längre.
Glass ska detta vara haha inte glas ,det vill man inte äta
Låter hemskt med glas i🤕😥😡. Anna-mia