Sverige

Rökförbudet på restauranger gör folk friskare

Rökförbudet på restauranger
och kaféer har gjort nytta.
Det visar en ny undersökning
som gjorts i EU-länderna.
Fler än hundra tusen människor
har varit med i undersökningen.

De som varit med i testet
har fått andas i en apparat
som mäter hur mycket kolmonoxid
de har lungorna.

Icke-rökarna har tjänat mest
på att rökningen har förbjudits.
De har mycket mindre farlig
kolmonoxid i lungorna än
ickerökarna i länder där folk
får röka på krogarna.

Kolmonoxid gör att blodet
får svårt att transportera syre
runt i kroppen.
Den som får i sig kolmonoxid
får sämre blodcirkulation.

En annan sak som undersökningen
visar är att den som röker vattenpipa
får i sig mycket mer kolmonoxid
än den som röker cigaretter.

8 SIDOR/TT

25 oktober 2007

Vad tycker du om nyheten?
Kommentarer och regler

Skriv vad du tycker
om nyheten du just har läst.
Eller använd någon av
bilderna som visar känslor.

8 Sidor tar bort alla kommentarer
som bryter mot våra regler.

Skriv bara om sådant
som har med nyheten att göra.

Skriv ditt namn eller
kalla dig för något annat.

Men du får inte låtsas vara
en annan person som finns på riktigt.

Skriv inte elaka saker om andra.
Det gäller både personer,
grupper och religioner.

Fler liknande artiklar