Sverige

kött

Vi äter mer svenskt kött. Foto: A Wiklundf/TT

Det behövs fler slaktare

Fler människor i Sverige
väljer att inte äta kött.
Men de som äter kött
vill köpa svenskt kött.
Köttet kommer från svenska slakterier.

Men svenska slakterier har problem.
Det finns inte tillräckligt många
som vill jobba som slaktare.
Då kan inte slakterierna
få fram så mycket kött
som människor vill ha.
Slaktarna dödar
och delar djuren.

Många som jobbar i slakterier i dag
ska gå i pension.
Och det är svårt för unga
att utbilda sig för
att kunna jobba som slaktare.
Det finns ingen utbildning.
Den sista utbildningen
av slaktare på gymnasiet
blev stängd i höstas.

Experter på svenska slakterier
vill att regeringen ska göra
så att fler kan jobba i slakterier.
De vill att regeringen
ordnar med utbildning.
Det skriver de
i tidningen Svenska Dagbladet.

8 SIDOR/TT


8 april 2021