Vardags

  • semla2

    Emilia Lennmark ska bli bagare. Foto: Privat

  • semla1

    En semla bakad av Emilia Lennmark. Foto: Emilia Lennmark

Emilia bakar många semlor

Den 21 februari
är det fettisdagen.
Semlans egen dag.

Semlan är populär i Sverige.
På fettisdagen
brukar folk i Sverige
äta ungefär sex miljoner semlor.

Inför fettisdagen har
bagerierna mycket att göra.
Många semlor ska bakas.

– När fettisdagen närmar sig
köper folk allt fler semlor.

Det säger Emilia Lennmark.
Hon utbildar sig till bagare.
Just nu har hon praktik
på ett konditori.
Hon bakar semlor och annat.

– Det är kul att baka semlor.
Då får jag göra allt.
Först baka bullen.
Sedan lägga i fyllning
och spritsa grädde,
säger Emilia Lennmark.

Hon tycker att det svåraste
är att få till en bra bulle.
Den ska vara fluffig, tycker hon.

– Jag gillar att äta toppen
på semlan först.
Sedan äter jag resten,
säger Emilia Lennmark.

MARIE HILLBLOM/8 SIDOR

Tycker du om semlor?
Hur äter du semlor?
Skriv gärna en kommentar.

Semlor

  • Semlan är en bulle
    bakad med vetemjöl.
    I bullen finns det
    ofta mandelmassa
    och vispad grädde.
  • En del vill äta
    semlan med varm mjölk.
    Då kallas det för hetvägg.
  • Semlan har funnits i 500 år.
    Redan när Gustaf Vasa var kung
    pratades det om semlor.
  • Semlans dag, fettisdagen, är alltid
    47 dagar innan påsk.
    I år är det den 21 februari.
  • Förr skulle kristna människor
    fasta veckorna före påsk.
    De skulle äta mindre än vanligt.
    Det kunde vara jobbigt
    och därför åt många
    extra mycket innan fastan.
    Därför blev semlan populär.
  • En del kallar semlan
    för fettisdagsbulle
    eller fastlagsbulle.
Brickor med semlor. Nu är det dags att äta semlor. Foto: SvD/TT

20 februari 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

24 kommentarer

  1. Anonym skriver:

    Hej
    Jag tycker att både vanilj semlan och den med mandelmassa är godast.vill inte ha mat i semlan exempel bacon det låter inte gott det.😀

  2. Emmi skriver:

    Jättebra, läcker. Det vattnas i munnen !

  3. Anonym skriver:

    🤤🤤

  4. Nicklas skriver:

    🥳🤠😤

  5. v skriver:

    😠😴😴😴😴

  6. Anonym skriver:

    Jag älskar semlor,

  7. Anonym skriver:

    jag tycker inte dom är så goda

  8. Kevin rosu skriver:

    💔 jag älskade min BÖrtta semla

  9. Alex skriver:

    Jag tycker om at använda den toppen som en sked för att äta den vispad grädde.

  10. Anonym skriver:

    Semla med Nutella på jättegott

  11. Ali skriver:

    Jag gillar semlas väldigt mycket.

  12. Fatima skriver:

    😍

  13. :.: skriver:

    Jag tycker jättemycket om semlor, särskilt hemmagjorda. Jag har märkt att många andra köper mandelmassa, det tar bara 5-10 minuter att göra en!😄 Först maler man lite sötmandel, sedan slänger på lite socker och till sist en skvätt mjölk. Det behövs inga exakta mått, det blir bra ändå!

  14. Anonym skriver:

    Jag ska äta första gång då

  15. Luisa skriver:

    Jag tycker faktisk om semlor! Den är mjuk och har sådant mild smak-det påminner mig om bakverk från min hemland! Dessutom unga och gamla kan tycka om semla!!! Man kan äta den med både te och kaffe enligt mig!

  16. Anonym skriver:

    Hej
    I dag har jag ätit en vaniljsemla med en kaffe på jobbet.

  17. bnar skriver:

    Jag tycker om Semla med Nutella

  18. Anonym skriver:

    🤤🤤🤤😋😋😋

  19. Louise skriver:

    Jag älskar semlor .
    Bake my day kommer på andra plats .
    Café i liljeholmen i gallerian en trappa ner äger NR One .
    Detta år är svårt då allt är dyrt så blir billigare alternativ typiskt..

  20. Intisar Alissawi skriver:

    Jag tycker om semlor .

  21. Anonym skriver:

    jag tycker om semlor😍

  22. brit marie skriver:

    🤤🤤🤤 åå vad got

  23. Eli skriver:

    I mitt hemländ, backar vi liknande semlor, med söt vispad grädde. Jag gillar de mer än svensk semlor.

  24. KAFFEORMEN🐍☕ skriver:

    Jag äter semlor som de är. Efter en god lunch är semlan som grädden på moset!☕