Vardags

En person äter en tallrik med husmanskost.

Svensk mat innehåller inte mycket gifter, säger Livsmedelsverket. Foto: Jurek Holzer/TT

Svensk mat utan gifter

Växter och frukt sprutas ofta
med gift för att skydda dem
mot sjukdomar och insekter.
Gifter kan vara kvar
i maten när vi ska äta den.

Varje år undersöker Livsmedelsverket
om det finns gifter i mat i Sverige.
I år är resultatet bra.
Nästan all mat får godkänt.
Det är inga gifter i den.
Det gäller bland annat frukt,
grönsaker, barnmat, juice,
ägg och konserver.

– Det är glädjande att vi fortsätter
att få bra resultat,
säger Petra Fogherberg på Livsmedelsverket.

Verket har gjort 1922 prov.
25 av dem blev inte godkända.
Ris, russin och äpplen
var bland maten som innehöll gift.

8 SIDOR/TT


14 december 2016

Fler liknande artiklar