Krönika

Stå still med mobilen

Jag cyklar till jobbet
varje dag.
Ibland undrar folk
om jag inte är rädd för alla bilar.
Nej det är jag inte.

Det är något annat
jag är mer rädd för.
Det är mobilerna.
jag på att råka ut för olyckor.
Och det är mobilernas fel.
För oss som cyklar känns
de som en större fara
än bilarna.

Ja det är klart att det
inte är mobilernas fel.
Det är ju egentligen de
som går runt
med mobilerna
jag är rädd för.
Ofta är jag nära att krocka
med människor
som går och stirrar ner i mobilen.
De hör ingeting och ser ingenting
annat än mobilen.

Problemet är att de har svårt
att gå rakt fram.
Plötsligt kan del svänga
åt vilket hål som helst.

Någon har sagt att de ser ut
som zombies.
Och det håller jag med om.

Nu har jag blivit bra på att undvika olyckor.
Jag kan på långt håll se
om någon går och tittar i mobilen.
Då är jag beredd på oväntade saker.

Jag vet att jag låter
väldigt gnällig.
Men jag vill ju inte köra på någon.
Jag vil inte bli skadad
och jag vill inte skada någon annan.

Så här kommer ett gott råd:
Stå still när du stirrar på mobilen.
Du har både du och jag chans att leva längre.

Bengt Fredrikson


31 augusti 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

12 kommentarer

 1. FG skriver:

  Tack för kritiken till gående trafikanter. men cyklisterna är mer egoistiska och har alltid förtur. Att köra med hög fart skrämmar gående. Vissa cycklister tutar också ! precis som om man kom in i deras revir och måste flytta på sig ! ni måste köra sakta eller gå om det trångt.

 2. U skriver:

  Man kan inte ens gå is skogen. Där kommer cyklister i rad för att träna. Cyklister har förträde alltid.

 3. Anonym skriver:

  Cyklar måste köra med andra bilar och fordon på trafiken och inte blandas med gående i trafik. Vill man blandas med gående, då går man och leda sin cykel och inte köra.

 4. A skriver:

  ska man gå i spåret som tåget ?

 5. Anonym skriver:

  Va då ? kan man inte gå i fred någonstans

 6. Luisa skriver:

  Ja -det är sant men jag är mer rädd för de som cyklar! De cyklar i hög fart genom Bunkeflostrand och ser inte mig….det är väldigt obehagligt alltså! Din kritik med mobilen är rätt-jag saknar tiden nä’r alla skrev en brev till varandra!

 7. Luisa skriver:

  Oavsett vad jag tycker det är för mycket individualism i samhälle och folk lever ganska ensam och på konstigt sätt! Förut folk pratade med varandra när de åkte tåg….achdet är som när Karal Gott sjunger…”kdyz jsem ja byl kluk”..

 8. Luisa skriver:

  Alltså jag funderade lite -det är verkligen hemsk syn…en vacker dag jag satt ute och framfört mig gick fem ung pojkar och alla stirrade i mobil och jag började skratta högt-jag kunde inte hålla mig faktisk…

 9. Luisa skriver:

  Jag tycker att man kan leva normalt och dessutom det är farligt-folk har hörlurar och hör inte och går och olycka kan hända! Det är konstigt livstil vi lever och istället att göra livet trevligare för alla -så är det bara sämre!

 10. Luisa skriver:

  Min mamma pratade med kvinnorna i parken och skrev stor mängd brev till alla! Jag tycker att vi blev som robotar och istället att den tid vi sparar med technology så vi kastar bort den för onödiga saker verkligen…!

 11. Luisa skriver:

  Hur är det med gig Bengt??? Jag tycker att du gillar ordning på saker och allt som jag!!! Trevlig vecka till dig och dina kolleger ! M

 12. Luisa skriver:

  Det är sant! Folk har mobil i handen hela tiden…förut var det farlig på vägar och idag är det farlig på trotoarer också! Folk bryr sig inte mer om andra…hur mår du Bengt?