Krönika

Jag har levt utan en mobil

Va, har du levt innan
det fanns mobiltelefoner?
Det är en ung person
som frågar mig.

Ja, svarar jag.
När jag var liten fanns
det bara fasta telefoner.
Familjen hade en telefon.
Den fungerade
 med en sladd in i väggen
till en särskild ledning.

Om jag inte var hemma
och hade missat bussen
kunde jag inte bara ta upp
en mobil och ringa.

Jag fick leta efter en telefon
att låna. Det fanns särskilda
telefoner uppsatta i staden.
Där kunde du betala
med mynt och ringa.
Och hoppas på att en förälder
var hemma och svarade 
i telefonen
och sa att de kunde
komma och hämta.

En dag hade min farbror
en telefon som gick
att bära med sig.
En mobiltelefon.
Den var stor som en resväska.
Den var tung.

Jag tyckte att det var
ganska fantastiskt att det
plötsligt gick att ringa
från alla platser.
Men jag trodde aldrig
att det skulle bli en grej
som nästan alla skulle använda.
Så fel jag hade!

Nästa år fyller
mobiltelefonen 40 år.
Nu är den liten och lätt.
Att ha en mobil
är ganska självklart.
Nästan alla svenskar har en.

Men hur ser telefonen
 ut om 40 år?

Marie Hillblom


24 augusti 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

6 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Visst minns jag telefonerna som var placerade i avlånga skåp här och var. Man stoppade ett mynt i dem. Jag minns också att det hände att telefonkioskerna som skåpen hette var fördärvade. Minns att vi i skolan fick rita teckningar där det stod att man inte ska förstöra telefoner. ”Stoppa sabbet” hette den kampanjen.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej!
   Ja, jag minns också att vi ritade teckningar i skolan. Det var teckningar för att stoppa sabbet.
   Hälsningar,
   Marie på 8 Sidor

 2. Anonym skriver:

  Utveckling och tekniken är bra. Men hur använder vi den ?

 3. Anonym skriver:

  Jag kom ihåg det, man fick ringa från en telefonkiosk och det gick ju bra. I framtiden kanske mobiltelefonerna är små som chip. 🙂 Tycker folk är mer stressade i dag än förr, eftersom man ska bli nådd var som helst. Fast och andra sidan är det upp till var och en hur man vill använda mobilerna. 🙂

 4. Aeysha Umar skriver:

  jag minns att min farbror tog med sig en ny mobiltelefon. När han vill ringa använder han mobilkort.Det finns ingen kamera på den telefonen. jag gillar det väldigt mycket och tycker att det borde vara min.

 5. Telefoni skriver:

  Före automatiska telefonen med fingerskivan, vevade man på veven som satt på telefonen, då svarade en telefonist i växeln o man begärde tex stockholm 45678 o blev kopplad till den abonenten,det fanns många växlar i varje ort i sverige o även i byarna som svarade med namnet på byn skulle man ringa till annan by uppgav man namnet på byn