Krönika

Det ska smaka som Medelhavet

Många brukar säga
att deras liv går
att dela upp i två delar.
Att det finns ett före
och ett efter.

Det kan handla om
före och efter en vän dog.
Det kan handla om
före och efter någon
fått barn.
Och det kan handla om
före och efter
någon börjat träna. 

Mitt liv går också
att dela upp i två delar.
Det finns tiden före
jag visste hur mycket salt
vattnet till pastan behöver.
Och det finns tiden efter. 

I den första delen
av mitt liv åt jag pastan
utan mycket salt.
Det var ett ätande
helt utan glädje.

Men så sa en vän
att det är viktigt
med mycket salt
i vattnet till pastan. 

– Salta mycket.
Det ska smaka
som Medelhavet,
sa vännen.

Dagen efter saltade jag
som jag aldrig saltat förr. 

När jag smakade pastan
smakade den mycket bättre.
Det kändes som trolleri.
Hade saltet gjort allt det? 

Ja, saltet gjorde skillnaden.
Senare den dagen försökte jag igen.
Resultatet blev samma.
Pastan smakade otroligt gott.

När jag somnade på kvällen förstod jag
att jag hade lämnat ett före.
När klockan ringde nästa morgon
vaknade jag i ett efter.

Vilket är ditt före och efter?

Anton Andersson


2 september 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

15 kommentarer

 1. GJ skriver:

  Livet efter kommer aldrig bli som före.

 2. Bebi Peggy skriver:

  Före hösten 2015 kunde jag äta precis allt som jag tycker om att äta. Nu idag kan jag inte längre äta mat som innehåller mjölk eller sojaprotein. Då bildas slem som täpper igen luftvägarna, för att sedan stiga vidare upp till huvudet.

 3. Luisa skriver:

  Fin artikel! Känner du saga ”salt är mer värd än guld”…mitt före och efter är jättekomplicerad och just nu jag kan inte samla tankarna och beskriva det!! Kanske senare! Bebi skriv din blodgrupp här, ok?!!! Hälsningar till båda två -M!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa! : )

   Tack för dina fina ord.

   Nej. Den känner jag inte till.
   Du får gärna berätta.

   Vänliga hälsningar,

   Anton / 8 Sidor

 4. Luisa skriver:

  OMG! Är du okunnig som min man??? Det var en gång en kung! Han hade tre döttrar! Han skickade efter de och frågade: ”kära döttrar kan ni säga hur mycket ni älskar mig”? Den först sade: ”min kara far jag älskar dig som guld”!

 5. Luisa skriver:

  ”Då är jag nöjd med dig min dotter”! Och du-hur du älskar mig min andra dotter? ”Min kära far jag älskar dig som alla dyra stenar”! Kung sade: ”då är jag nöjd med dig min andra dotter”! Till sist han vände sig till

 6. Luisa skriver:

  ”Maruska” (hennes namn var Marie) och frågade: ”och du min tredje dotter kan du berätta för mig hur mycket du älskar mig”? Maruska svarade: ”min kära far jag älskar dig som salt”! Kung blev jättearg och

 7. Luisa skriver:

  sade att Maruska egentligen älskar honom inte och att hon måste omedelbart lämna kungahuset! Maruska gick i djup skogen och möte där en kvinna! Den gammal kvinna erbjöd henne att Maruska kan stanna där och hjälpa henne lite!

 8. Luisa skriver:

  Tiden gick och i kungariket tog salt slut! Kung bestämde att kok måste göra bara söta rätter! Ingen kunde äta de söta rätter efter kort tid…när alla blev sura och sjuka av den felaktig mat så kung skickade soldater efter att leta efter salt och han gav de guld och dyra stenar för att betala!

 9. Luisa skriver:

  Soldater letade efter salt och kunde inte hitta den! Medan den var Maruska i skogen lycklig med sin trölenas värdinna! Men en dag sade den gammal kvinna till Maruska: ”det är dags att återvända till din far och eftersom du arbetade här bra så jag ger dig en fin present”!

 10. Luisa skriver:

  ”Jag ger dig en saltkar och den saltkaren innehåller så mycket salt som ditt hjärta innehåller kärlek”! De sade ”hejdå” till varandra och Maruska gick tillbaka till sin far! Till sist kung förstod hur dum han var…

 11. Luisa skriver:

  och bad om förlåtelse Maruska och saga är slut-med happyend! Titta på you tube-jag vet inte om det finns hela filmen där men kanske-saga heter-BYL JEDNOU JEDEN KRAL! Maruska är spelad av ”Milena Dvorska”! Hon är född i Prostejov som mina föräldrar! Ha det bra-M

 12. Luisa skriver:

  Mitt ”före och efter” är kanske den när jag möte min härlig man! Jag berömmer tid med honom milion gånger faktisk…Bebi kan du skriva din blodgrupp???!!!!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Tack för historien.
   Den gjorde mig glad.

   Och jag är glad för dig
   att du hittat en så bra man.

   Vänligen,

   Anton

 13. Luisa skriver:

  Tack ska du ha! Den tiden att berätta allt kom inte nu-men en dag vill jag berätta och folk kan lära sig mycket! Jag tackar Gud varje dag för honom!!! Hoppas att Gud vill ge honom paradis för allt han gjorde för mig! Vår först möte var väldigt interessant…gillar du saga???