Krönika

Biblioteken i skolorna är viktiga

Många barn i Sverige
läser för lite böcker.

Det är ett problem.
Den som inte kan läsa bra
får svårt att skriva
och förstå text.
Det blir svårt att klara skolan.

Biblioteken i skolorna
är viktiga för att barn
ska bli bättre på att läsa.

Men skolorna har
olika bra bibliotek.
En del har stora salar
med massor av böcker
och personal som jobbar där.

Andra skolor har bara
en hylla med böcker
i en korridor.
Ingen jobbar med böckerna.

Men snart kommer en ny lag
om biblioteken i skolorna.
Från år 2025 måste det
vara personal
som jobbar i biblioteken.

Regeringen hoppas att det
ska göra att biblioteken
i skolorna blir bättre.

Det hoppas jag med.
Jag har många fina minnen
från biblioteken i skolorna
när jag var barn.

Det var en mysig
och lugn plats.
Dit kunde vi gå på rasterna
eller när vi skulle studera. 

De som jobbade i biblioteket
hade ofta massor av tips
på bra böcker att läsa.

Jag tror att vi var många
som blev mycket bättre läsare
med hjälp av personalen
i de bibliotek som fanns
i alla skolor förr.  

Katrin Kasström


5 oktober 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

6 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Hej
  Jag läste både böcker av Astrid Lindgren och även ungdomsdeckare när jag växte upp.Brukade låna dem på bibloteket då.😀😀😀😀

 2. Bebi Peggy skriver:

  På de skolor där jag gick fungerade inte biblioteken. Det fanns böcker att låna. Men ingen personal. Detta gjorde att många barn stal böcker från skolan. Däremot minns jag en hjälplärare som letade fram trevliga lättlästa böcker till mig.

 3. Luisa skriver:

  Alltså Katrin-trevlig vecka till dig-du har kanske rätt men varje stad har bibliotek! När jag var liten så vi fick lista från skola om böcker vilket vi måste läsa-det var mestadels tråkiga hemska saker-och senare skriva en uppsats om dem!

 4. Luisa skriver:

  Jag tror att fel är hemma först-och på skolorna också-skola har inte bra system och undervisning! Hemma barn sitter hos data bara-föräldrarna kan köpa de bra bok-till ex. från Jules Verne eller annat….

 5. Luisa skriver:

  Alltså Katrin-fel är framför allt på skola! Jag har gott om erfarenhet-jag gick i 4 olika grundskolor!!!

 6. mia skriver:

  jag läser myket