Krönika

Jag vill alltid ha makt

På valdagen får jag rösta.
Jag har makt.
Jag får vara med och bestämma
hur Sverige ska vara.

Så ska det vara i en demokrati.
Folket ska bestämma.

Men så var det inte
när min mormor var liten.
Då fick inte kvinnor
vara med och rösta.
Bara män fick rösta.

Året 1921 fyllde mormor sju år.
Då fick hennes mamma
och alla kvinnor i Sverige
äntligen rätt att rösta.
Ja, eller nästan alla kvinnor.

Kvinnor med intellektuell
funktionsnedsättning fick inte rösta.
Och inte män med intellektuell
funktionsnedsättning. Inte förrän
1989 fick personer med intellektuell
funktionsnedsättning rösta.

Nu är vi en demokrati.
Det är vi, folket, som har makten.
Men vi kan aldrig vara
säkra på att få behålla den.

I Sverige finns människor
som tycker att vi ska ha mindre makt.
Mindre demokrati.
Kanske tycker de inte att vi
är smarta nog att vara med
och bestämma?

Det är farligt.
Vi måste skydda demokratin.
Och bästa sättet är
att använda rätten att rösta.

Så på dagen för valet
går jag och röstar på politiker
som vill fortsätta
att göra demokratin stark.

Jag vill aldrig att Sverige
ska vara som när mormor
var liten och alla inte fick rösta.

Marie Hillblom


5 september 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

5 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Ja, men Sverige är inte demokratisk bara att vi har x parti som alla är skadliga och okunniga! Tänk lite annorlunda Marie! Alla de viktigaste frågor sköter de på felaktigt sätt! Förut var Sverige mycket bättre faktisk….ta en konkret exempel och titta hur de politekerna behandla den!!!

 2. Luisa skriver:

  Hej Marie! Ta en konkret sak du är bekymrad över och titta på hur varje parti sköter den och gör egen analys! Jag tror att du öppnar ögon och upptäcker att Sverige är inte mer demokratisk! Ha det bra och skriv gärna! Hälsningar M

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!
   Min krönika handlar om
   att jag tycker det är bra
   med en demokrati
   där alla får rösta.
   Vi lever i en demokrati där vi
   också har rätt att säga,
   tycka och tänka vad vi vill.
   Vi har rätt att säga att vi tycker
   saker är dåliga och att partierna
   måste jobba bättre.
   Det får inte folk i alla länder.

   Hälsningar,
   Marie på 8 Sidor

 3. Luisa skriver:

  Naturligtvis! Men om någon gör sak på en bästa sätt så vi alla mår bra! Nu är allt fiasko dessutom att kritisera är förbjudet! Min man berättade att förut var uppskatad kritik i Sverige! Jag tycker att folk måste samarbeta mer…du är ordentligt Marie, jag vet! Jag förstå dig! M

 4. Fanny 4A skriver:

  Jag med😠