Krönika

Böcker är bäst, men också jobbigast

När jag var barn
och ungdom läste
jag alltid böcker.

Jag hade alltid
en bok bredvid sängen.
Jag läste en stund
innan jag somnade.
Och jag läste
när jag var på resa.

Men så är det inte i dag.
Jag läser mycket mindre.

Det är för att det finns
så många fler roliga saker.
Det finns internet.
Det finns smarta telefoner.
Det finns poddar.
Och det finns många
fler kanaler, filmer
och tv-serier att titta på.

Det går inte att hinna allt.
Och då förlorar ofta boken.
För mig är det så.
Tyvärr.

Det är mycket lättare
att titta på tv
än att läsa en bok.
Att läsa är jobbigare.
Det kräver mer av mig.

Jag måste koncentrera mig.
Och det har blivit svårare.
Jag känner mig stressad.
Är det internets
och telefonernas fel?
Ibland tror jag det.
Eller så är jag bara lat.

Men när jag någon gång
ändå läser en bok
så förstår jag grejen.

Det finns ingenting
som är som att komma in
i bokens värld.
Det märker jag varje gång
jag läser en bra bok.
Det är magiskt.

Martin Hanberg


3 februari 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

16 kommentarer

 1. Anonym. skriver:

  Hej
  Jag har alltid tyckt om att läsa böcker. När jag växte upp så läste jag mycket ungdomsdeckare bröderna Harrdy, mästerdektetiven Blomqvist och när blev äldre så läste jag deckare och självbiografier.❤😀❤😀

 2. Bebi Peggy skriver:

  När jag var ung fanns inte Spotify. Den musik jag kunde höra var antingen den jag själv köpt på skiva eller den som spelades i radio. Och på den tiden fanns det bara 3 radiokanaler i Sverige. Och ytterst sällan var det som någon av dem spelade pop. Det fanns dessutom bara två TV-kanaler. Med andra ord blev det mer tid för böcker.

 3. Bebi Peggy skriver:

  Jag minns för 30 år sedan. Sista delen i Mobergs svit om Utvandrarna låg på mitt på den tiden gröna skrivbord. Och vid sidan av den läste jag tecknade serier som Tintin och Lucky Luke. Jag hade också tid att gå på föreläsningar och titta på konst.

 4. Luisa skriver:

  Martin-den sist del av din artikel är bäst! Vad heter den på svenska?-stycke eller vad? Bra bok är den bästa sak-den läker och ger information samtidigt! Läs till ex. Milos Forman biografi…alltså finns x böcker som är bättre än tv faktisk!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Tack för dina snälla ord.
   Det heter stycke.

   Och tack för ditt tips
   om Milos Formans biografi.

   Vänliga hälsningar från Martin

 5. Luisa skriver:

  Ungen orsak!

 6. Luisa skriver:

  Jag tänkte ge dig en tips-läs VIA MALA-det är roman som kan läsa både män och kvinnor; dessutom finns film-i den spelar den slovak artist Juraj Kukura! Vilket sort bok du gillar Martin? Alltså i tv finns inte bra program. jag vet det eftersom jag ligger på min soffa hela dan och det är ingenting där-verkligen!

 7. Luisa skriver:

  Prova läsa bok om äpple ättika till exempel-där du har tips om hur man använder den!!!

 8. Luisa skriver:

  Alltså bra bok är aldrig jobbigast! Vilket sort du gillar??? Läs bok om olika kulturer-jag minns inte namn men det är sådana orange bok i bibliotek och i den i kort artikel man beskriver varje land-med olika aspekter-läs den gärna!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa!

   Jag gillar olika sorters böcker.
   Jag gillar böcker med fakta.
   Jag gillar deckare.
   Jag gillar romaner.

   Senast läste jag en roman
   av den italienska
   författaren Elena Ferrante.
   Just nu läser jag en roman
   av den franska författaren
   Michel Houellebecq.

   Vilka böcker gillar du, Luisa?

   Vänliga hälsningar från Martin

 9. Luisa skriver:

  Alltså -hej,trevlig vecka önskar jag! Jag började läsa Jane Fonda biografi men jag läser inte just nu eftersom jag är jättetrött! Jag gillar inte biografi så mycket-bara om det är verkligen om interessant person!!! Men jag planerar att läsa boken!!!

 10. Luisa skriver:

  När jag var liten så läste jag mest medicinska boken och olika romaner och deckare också! Just nu kanske vill sluta alla Harrry Potter böcker på svenska och tjeckiska-men mina barn tog böcker med sig-och kanske nånting med fakta…

 11. Luisa skriver:

  Jag gillar läsa om olika kulturer också och olika länder! Själv jag planerar skriva ett roman men jag har inte tillräckligt kraft för det-men vill börja! Till sist jag läste bok om profet Mohammed-på tjeckiska-eftersom jag hade några frågor i huvudet och jag var jättenöjd! Det var jättespännande!

 12. Luisa skriver:

  Om det finns bra bok om maten-så det jag gillar också! Vissa är jättebra-vissa jättedåligt! Läs till ex. Via Mala-denna bok är för men också enligt mig! Ha det bra-med mvh M

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Ha det bra du med, Luisa!

   /Martin

 13. Luisa skriver:

  Tack ska du ha!