Sverige

En man snyter sig.

Det går bra att jobba med snuva, säger experter. Foto: TT

Okej att jobba förkyld

De som är snuviga
eller har lite ont i halsen
behöver inte stanna hemma.
De kan gå till jobbet
eller skolan.
Det säger experterna på
Folkhälsomyndigheten, FHM.

Så har det inte varit
de senaste åren.
När viruset corona kom
fick alla som var förkylda
rådet att stanna hemma.
Det fanns risk
för att de var
smittade av viruset.

Men nu ändrar FHM råden.

Risken för smittan har minskat,
säger experterna.

Därför kan vi börja att leva
som innan viruset corona kom.
En anledning är att elever
inte ska missa för mycket i skolan.

– Skolan är viktig.
Elever som är hemma mycket
missar undervisning.
Det kan de må dåligt av.
Därför kan elever gå till skolan
även om de är lite förkylda,
säger Sara Byfors
på Folkhälsomyndigheten.

Men de som är mycket
förkylda ska vara hemma.

De som jobbar på sjukhus
eller annan vård ska fortsätta
att vara hemma
om de är lite förkylda.

8 SIDOR/TT


13 februari 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

20 kommentarer

 1. Darkness skriver:

  Åk inte på jobbet folk är sjuk eller förkylda bättre stanna hemma.

 2. Anonym skriver:

  jag tycker att folk ska vara hemma när dom är förkylda.

 3. Anonym skriver:

  Jag tycker att det är bra att barnen inte missar mer en det behöver av skolan.

 4. Bebi Peggy skriver:

  Jag vill inte att hemtjänst ska vara förkylda eller krassliga när de kommer till mig. Jag har mycket lätt för att bli smittad. Och om jag smittas för ofta brukar det sluta med öroninflammation som jag måste ta bort med antibiotika.

 5. Mullham skriver:

  Hej! jag tycker att den här nyhetet är inte okej alls jag tycker man borde tänka att viruset kan sprida mer, vad säger ni 8 sidor?😃😮

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej!
   Vi berättar vad
   Folkhälsomyndigheten säger.
   Det deras experter säger är viktigt.
   Många människor följer deras råd.
   Därför ska vi berätta om det.
   /8 Sidor

 6. Anonym skriver:

  Hej
  Jag tycker att det är bra att ni talar om vad som gäller. 😀😀

 7. Anonym skriver:

  Det är bara ett råd. Vi människor är varken robotar eller hjärnlösa.

 8. Kelly skriver:

  Man kan inte gå till jobbet och skolannär man är sjuk.
  Man orkar inte.
  Med Förkyld , feber, snuva 😰

 9. KANINER skriver:

  Fusk! Febern är till för att ta bort baktierierna/virusen ur kroppen. Om man gör fysiska aktiviteter orkar kroppen inte mer och all energi går åt skolan istället för att bota. Man blir trött och orkar inte mer.

 10. Luisa skriver:

  Dessutom artikel är skadligt faktisk-min man berättar att förut folk stannade hemma från arbete även med lite förkylning! Sverige ändrades mycket och det är synd! Jag själv måste vara jätte aktsam eftersom förkylning gjorde mig mycket komplikationer…det är bättre om människa stannar hemma faktisk!!!

 11. Anonym skriver:

  hälsomyndigheten kan inget om smitta😠

 12. Anna-Sofia skriver:

  Jag brukar att ta läkerol att jag är förkyld.
  Men det gör ingenting att vara förkyld.
  Men jag är skällans förkyld tror jag.

 13. Liam skriver:

  Ja men om man har ont i huvudet eller mår lite yr. Man kan inte gå till skolan då?

 14. anonymt skriver:

  hur kan vi få stopp på corona för vi vill leva ett normalt liv

 15. anonymt skriver:

  jag vill att 8 sidor ska bäreta om polisen

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej!

   Vad vill du veta om polisen?

   /8 Sidor

 16. Luisa skriver:

  När jag funderade om artikel så jag minns en sak som hände många år förut! jag hade vän Michaela och hennes släktingar kom från Kanada på besök till czechoslovakien för att träffasläkt och vänner! De var förkyld så mycket…

 17. Luisa skriver:

  att det syns från 30 meter-de var så sjuka att jag kan inte beskriva hur hemsk det var! jag skaffade de medicin-jag avslöjar inte vad-och fick 50 dolar från dem! Alltså förkylning är hemsk sjukdom och det är bättre att stanna hemma faktisk! Jag vill aldrig glömma det även jag själv hade x hemska förkylningar!!!

 18. Anna-Sofia skriver:

  Man kan leva som vanligt igen nu snart