Världen

 • Belarus Isolation Deepening

  Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko får kritik av FN. Foto: AP/TT

 • Belarus Opposition Candidate

  Politikern Viktor Babaryko blev fängslad när han ville ställa upp i valet till president. Foto: AP/TT

Hård kritik mot Lukasjenko

Belarus är inte ett fritt land.
Där kan människor bli fängslade
om de protesterar mot landets ledare
Aleksandr Lukasjenko.

Nu har Förenta Nationerna, FN,
gjort en undersökning
om människors rättigheter i Belarus.
Landet får hård kritik.

Minst 35 tusen människor
har blivit fängslade det senaste året,
säger Alaïs Marin på FN.

Flera politiker som är motståndare
till Lukasjenko har blivit fängslade.
Och i maj tvingade Belarus ett plan
att landa.
Poliser tog fast den kända journalisten
Roman Protasevitj och hans flickvän
Sofia Sapega.

Det visar att Belarus ledare
försöker stoppa alla sina motståndare,
säger Alaïs Marin.

FN vill nu att Belarus ska släppa
mer än 500 personer direkt.
Flera har blivit fängslade
för att de jobbat med politik.

En av dem är politikern
Viktor Babaryko.
Förra året ville han vara med
i valet till president.
Men han blev i stället gripen
och anklagad för brott med pengar.
Nu riskerar han 15 års fängelse.

8 SIDOR/TT


6 juli 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

13 kommentarer

 1. Lana skriver:

  Rysslands President Putin och Vitrysslands President Lukasjenko ingick i listan över ”fiender av pressfrihet” tillsammans med Kinas President Xi Jinping, Syrisk diktator Assad och Saudisk prins Muhammad bin Salman Al Saud. Listan sammanställdes av organisationen ”Reportrar Utan Gränser”.

 2. Luisa skriver:

  Lämna Asad ifred! Jag vet ingen om Belarus men kanske är nånting fel där! Folk mår dåligt i diktatur land-det vet jag! Men Syrien är beskriven felaktig! Men folk i Belarus måste själva kämpa mot diktatorisk regim!

 3. Luisa skriver:

  I Tjeckien var revolution 1989! Folk ficj nog av kommunisterna! Det var blodigt också! Nu folk där kan andas! Min mamma kunde inte ser det! Folk i Belarus måste bestämma över situation där! Ibland är revolution nödvändigt!

 4. Luisa skriver:

  Jag har inget mot ”pressfrihet” men det är många journalisterna som överdriver eller sprider lögn! Därför jag tycker att lagen kan stoppa sådana! De som gör sitt jobb bra kan få belöning till ex! Hoppas på bra framtid i Belarus!!!!!!!!

 5. Anonym skriver:

  Lana, Är du för naiva när du bara lyssna på de ”fria” medier? Jag är kinesier, och jag kan resa till alla länder som jag vill, och jag har ett rik liv båda i Kina och Sverige. Gå till Kina och säga om din väst medier ”fri”. Jag kan garentera alla kommer att skratta dig.
  Är du fri på ekonomi?

 6. Anonym skriver:

  svenska medier även våga inte reportera att Kina skickade egna space station och astronaut. Varfär blir ni rädd att låta era folk veta ett normalt Kina? Även Luisa sa att hon har bara liten info om detta land. Oh, kom igen, väst ”fri” media

 7. Anonym skriver:

  Lana, om du riktig hatar mitt hemland Kina, bara röst en regering i ditt som ”demokrati” land som kan sluta alla relation med Kina. Gå det bra? Jag är nyfiken och vill se vilket land kan liva utan Kina😂😂

 8. Luisa skriver:

  Media är inte fri! Min man säger att kanske är ”objektiv” bara väderraport! även min säger att Sverige beskriver alltid kina som diktatorisk och att det är inte rättvis! media försöker tvätta hjärna på sitt sätt! Asad har faktisk rätt när han sade att väst har inte värderingar!!!

 9. Luisa skriver:

  Jag skrattade eftersom jag vet att även vi har värderingar och i väst finns bra människor-men om man vill mäta demokrati och pressfrihet i väst så kan man gifta sig med en turk som jag gjorde!

 10. Luisa skriver:

  Det finns mycket lögn,spekulatiner, en sak media gör stor och annat små! Kina är nånting annat och jag tror inte att de har sådant jävla kommunism som vi hade i tjeckien! i belarus måste folk agera och går ut! jag kan inte kommentera sak jag har inte vetskap!

 11. Luisa skriver:

  När de skriver att någonstans har inte demokrati-så lita inte på direkt! länderna varierar och konkret Syrien är fin land att bo i! Där man har tillräckligt med demokrati…folk är hjärntvättad!

 12. Luisa skriver:

  Jag lyssnade på intervju med Asad och det var skillnad hur arogant var amerikan speaker och hur ödmjuk speaker från Indien! Asad sade sant att väst har inte värderingar! Det går inte att kasta smuts på ett land eller person utan bevis!

 13. Luisa skriver:

  Någon kan fråga mig hur är det leva i ett diktatur! Just igår jag mindes hur min mor lämnade mig present till min 14 födelsedag! Det var cotton t-shirt och strumbyxor! Men hon på den tiden-1988-var tvungen att ge mutor för att få den!!!!!!!!!!