Vardags

Mat

Mat som står ute länge kan bli dålig. Foto: Leif R Jansson / TT

Ta hand om maten i sommar

Sommaren är här.
När det blir varmare är
det många som äter ute.
Men det gäller att vara försiktig
med maten i värmen.
Annars finns det risk
att man blir sjuk.

Bröd, grönsaker och hårda
ostar klarar sig ganska bra i värmen.
Men det är värre med fisk,
skaldjur, kött.
De kan bli dåliga snabbt
i värmen.

Den som grillar ska
vara noga med att köttet
ska är färdigt.

– I dag vill många att hamburgaren
ska vara lite rå i mitten.
Men där kan det finnas
läbbiga bakterier som man blir sjuk av,
säger Emma Halldin Ankarberg
på Livsmedelsverket.

Om maten är helt genomstekt
dör bakterierna.

På sommaren fiskar många strömming.
Men experterna varnar för att äta för mycket.
Det finns gifter i fisken.

– Barn och kvinnor som vill
ha barn ska bara äta strömming
två eller tre gånger om året,
säger Emma Halldin Ankarberg.

8 SIDOR/TT


9 juni 2016

Fler liknande artiklar

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.