Krönika

Lyssna inte på skitsnacket om invandrare

I helgen demonstrerade svenska
nazister i Stockholm.
Det har blivit vanligare med
partier som är rasistiska
eller fientliga mot främlingar.
Nazistpartiet som tågade i Stockholm är litet.
Men en del av de främlingsfientliga partierna
har blivit riktigt stora.

Det är lätt att känna igen politiker
från den här typen av partier.
Hör du en politiker som
sprider rykten, lögner och skitprat
om människor från andra länder
så vet du. Då tillhör han eller hon
något av de här stolliga partierna.

Den politikern kan tillhöra
det finska partiet Sannfinländarna,
Jobbik i Ungern, Nationella Fronten i Frankrike
eller något annat av partierna längst
ut på högerkanten
Eller varför inte det norska
Fremskrittspartiet i Norge
eller Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson skulle förstås
aldrig hålla med om det.
Han säger att Sverigedemokraterna
är ett demokratiskt parti som bara
vill minska invandringen.

Jag har svårt att tro honom.
Han har för många partikompisar
som hotar folk med järnrör eller säger
korkade saker om invandrare.

Men okej då. Alla de här partierna
är inte lika elaka mot främlingar.
Det är skillnad på att vara rasist
och att vilja minska invandringen.
Det har Åkesson rätt i.

Men det som alla de här partierna
har gemensamt är de är korkade
nog  att tro att deras länder
klarar sig bättre utan invandrare.
De har inte förstått att det
är precis tvärtom.

Om Sverige skulle sluta ta emot
invandrare skulle landet krascha
inom några år. Det behövs
fler som arbetar i Sverige i framtiden.
Utan invandringen klarar vi oss inte.

arne

Arne Nilsson
8 Sidor

 

Tidigare kommentarer

 1. Michael .E  49 veckor sedan.

  .Hej och tack för den artikel som är jätte viktig .
  jag har varit i Sverige ett år .jag såg många invandrare som har varit i Sverige många år och de kan inte prata svenska ,vill inte arbeta , kan inte anpassa sig med svenska samhälle.
  jag håller med svenskarna som har kritik mot invandrare ,inte med som är nazister .men alla invandrare är inte lika ,jag menar med tänker ,beteende och massa söker .
  när jag ser invandrare göra fel ,jag känner blyg ,för att jag vet att alla svenskarna tror jag är liksom dem .låt oss med alla färger bevara Sverige.

 2. Allan  49 veckor sedan.

  Respektera varandra och bo med gladje hela livet på världen.

  Det behövs ingen rasist partie eller rasister i Sverige och i Norden.

  Som redan sagt utan invandringen klarar vi(alla lander) oss inte.

 3. Heydar  48 veckor sedan.

  Hej…jag håller inte med dig helt…
  Jag håller nästan med Michael.E .
  Vad pratar du om vilka invandrare?
  De som ska inte jobba.inte lära sig svenska…De som ska inte anpassa sig till ett liv i Sverige…
  Jag är också invandrare… Jag är från Iran…
  Men jag blir blyg ibland som Michael.E.
  Sverige behöver invandraren som vill vara som dom…tycker jag.
  Någon ska bygga landet och framtiden med andra…

 4. Arne Nilsson  48 veckor sedan.

  Hej!

  Tack för att ni skriver till oss och talar om vad ni tycker. Jag håller inte med er om allt.
  Jag har aldrig träffat några invandrare som inte vill jobba. Bara invandrare som jobbar hårt eller söker jobb men inte får något.

  Jag tycker inte heller att invandrare måste anpassa sig och bli precis som Svensson. Det är kul och intressant om folk är olika.

  Arne Nilsson

 5. Medina Becirovic  46 veckor sedan.

  Till Arne

  Vi är en grupp som studerar på SFI C och D nivå. Vi har läst din insändare och vi i klassen tycker olika. Vi tycker alla att det är bra att Sverige har invandrare för att vi också är invandrare. Men Sverige måste också tänka på hur mycket de kan ta emot. Hela världen får inte plats i Sverige. Svenskar och indvandrare kan lära sig av varandra. Vi måste respektera varandras kulturer. Sverige är för snälla också. Om du som invandrare byter land och flyttar till Sverige måste du acceptera och lära dig systemet i Sverige. Det fungerar inte som i ditt land. Vi får mycket gratis. Du får till exempel lära dig svenska gratis eller få ekonomisk hjälp. Vi måste uppskatta det. Vi måste också visa att vi också kan hjälpa Sverige och att vi inte är ett problem.

  SFI elever i Tierp

 6. Arne Nilsson  46 veckor sedan.

  Hej! Tack för att ni skriver!

  Jag tycker att Sverige ska ta emot många invandrare. Sverige mår bra av att bli ett land där människor från många olika kulturer kan leva tillsammans och respektera varandra.

  Alla som bor i Sverige ska så klart följa landets lagar, det gäller både svenskfödda och invandrare.
  Men jag tycker inte att invandrare ska anpassa sig och bli Svenssons. Det är bättre och mer spännande om invandrare bevarar sin kultur, tycker jag.
  Jag tycker inte heller att invandrare behöver
  vara tacksamma för att de får gratis undervisning i svenska. Det lönar sig för samhället att ge alla en utbildning.

  Vänliga hälsningar
  Arne Nilsson

 7. Josphine  45 veckor sedan.

  Jag förstår att det inte bara sverige som känner att invandrare borde inte vara här. Hela världen har problem med den har dålig attityd. Jag förstår också anledningen till värför man känner så har. Båda invandrare och svenskarna är rädda. Invandrarna känner hjälplösa för att de inte kan bo i sina hemländer. Många vill jobba hårt och utveckla sig. Å andra sidan känner svenkarna att invandrarna ska stjäla deras jobb och kanske bygga en nya kulturer som de inte är vana vid.
  Det har problemet är inte bara sveriges.
  Jag är kenyansk och vi har lika mycket eller värsta problem med andra kenyanska som inte tillhör våra stammar.
  Världen måste börja lösa sitt problem utan att bråka eller hata varandra.Jag tycker att svergie är väldigt snällt och att svenskar är underbara personer även om vi är annorlunda på olika sätter.

 8. Josphine  45 veckor sedan.

  Till Arne Nilsson,

  Jag tycker väldigt mycket om dina kommentarer. Det går inte att vara Svensson eller dotter för mig. Jag vill vara som jag är. Alla kan njuta av livet i sverige om vi göra lika mycket goda saker, jobba hårt, följa landets reglar och respektera varandra. Ingen borde vara rädd!

 9. homaiun  38 veckor sedan.

  Hej! på er som bränner er mer för att 8 sidor blir mer lärorik.
  Jag skulle kummentera att olikhets tänkande och olikhet inom varje kultur i vilka lans som helst ger levande och ger mer öppenhet mot själva samhället, oavsett hur mycket grad invandrare har kunnat anpassat sig till samhället normen. detta i sig ger omväxling.
  tack

 10. Xenofob?  32 veckor sedan.

  Hej Arne.

  När du skriver till Mikael E och Heydar om att du inte håller med dem, vad är det du inte håller med dem om?
  Att du inte har träffat invandrare som inte vill jobba?
  Problemet jag ofta stöter på är att människor resonerar som så att ”Jag har inte sett det, så det finns inte”. Och detta gäller både rasister och så kallade antirasister.
  Rasisten säger ”Jag har minsann aldrig stött på en trevlig invandrare” medan antirasisten säger ”Jag har minsann aldrig stött på en otrevlig invandrare”
  Vad de båda har gemensamt är att de tror att deras erfarenheter reflekterar klimatet i Sverige, och det är synd, för en människa kan inte använda sina egna erfarenheter som underlag för att sprida en ”sanning”.

  Det finns rasister, de som tycker att invandrare är mindre värda bara på grund av deras hudfärg eller genetiska uppbyggnad eller vad det kan vara.
  Sedan finns det en annan grupp människor som har kommit att kallas xenofober, och ibland även rasister, detta är människor som är oroliga över utvecklingen i Sverige. Detta är människor som kanske har negativa erfarenheter av invandrare och när de berättar om dem blir de hånade. Jag tror att rasismen ökar på grund av detta.

  Om en kvinna blir våldtagen av en man och sedan berättar om sina erfarenheter och blir hånad kanske hon börjar hata män till slut.
  Det är ingen skillnad här, om en svensk blir illa behandlad av en invandrare, kanske mer än en gång för att svensken bor i ett oroligt områda, och sedan blir hånad eller att ingen lyssnar eller brzr sig. Till slut har svensken inget val utan söker sig till den enda grupp som säger ”det är okej att du känner såhär, vi tror dig”. Om den gruppen nu råkar vara en grupp rasister så har vi skapat ett problem.

  Människor som förnekar problem som uppstått tror att de kan kväva rasismen, men i verkligheten gör ni rasismen en tjänst, tyvärr.

  Jag är orolig för Sveriges framtid. Jag är orolig, inte bara över handeringen av invandringen, utan även över den motreaktion som kommer. Vi har två läger av antirasister i förnekelse på ena sidan och hatiska nynazister på den andra sidan. Sedan har vi vanligt folk mitt på slagfältet som inte hör hemma någonstans, detta vanliga folk består av både invandrare och svenskar, riktiga människor som vill umgås och må bra tillsammans. Detta är svenskar som tzcker om snälla invandrare men inser att inte alla invandrare är snälla. Detta är även invandrare som tycker om snälla svenskar, och tycker om Sverige, som vill bo här och anpassa sig. Detta är invandrare som förstår att man kan anpassa sig och behålla sin egen kultur på samma gång.
  Och sannerligen, att ”anpassa sig” är inte en absolut grej. Vad innebär det egentligen? Att anpassa sig till Sverige och svensk standard innebär inte att man behöver förlora sin identitet och ställa sig i ett led med gråa invidider. För tror man det anser man ju att det är allt svenskarna är, vilket vore en tråkig syn. Svenskar är invidider, och det kan även invandrare vara även om de anpassar sig.

  Personligen måste jag säga att detta ska gälla i hela världen. Om jag flyttar utomlands borde även jag anpassa mig till mitt nya lands kultur. Det är en fråga om respekt. Och vi borde alla ha ett intresse av att bevara kulturer i alla länder, även Sverige.

  Så istället för att försöka gå till motattack mot rasismen genom att sätta sig på tvären och förneka allt som rasisterna säger bara för att rasisten sa det, är det inte bättre att försöka åtgärda de problem som finns, även om rasisten råkat påpeka dessa problem och genom det visa att vi inte behöver rasism i Sverige. Knuffa inte vanliga hederliga medborgare över kanten. Vad hände med landet lagom?

  Med vänliga hälsningar.

 11. Arne Nilsson  32 veckor sedan.

  Hej Zenofob!

  Tack för ditt brev. Du har helt rätt när du skriver att det finns goda och dåliga människor bland invandrarna. Men det gör det bland svenskarna också. Vi pratar ju om människor.

  Men jag tycker att invandringen gör Sverige till ett
  roligare och trevligare land. Det är bra med ett samhälle där det finns människor med olika bakgrund och kultur. Sedan är det faktiskt så att invandrarna behövs. Utan dem klarar vi oss inte i framtiden. Sverige behöver fler som jobbar.
  De problem som finns kan vi lösa.

  Arne

 12. Hosni  30 veckor sedan.

  Jag tror att den dummaste idé att bli nazist. på Nivå av ekonomi eller genetisk eller politik, OSV.
  alla krig som var eller finns i världen var nazister som var ansvarig. de tror att det är bara dem som har rätt att kränka eller bespotta de andra och ni vet vad de alltid förlorar därför att de gör nånting mot Nature. Vem vill leva måste tänka på dem andra hela tiden.

 13. Karin Johansson  30 veckor sedan.

  Hej Arne och Zenofob
  Alla håller inte med dig Arne att Sverige blir roligare och trevligare med invandrare. Förstår du verkligen inte hur allvarligt det är I Sverige I dag?? Om invandrare inte anpassar sig till Svenska förhållanden så bildas det manga olika grupper I ett samhälle som har mycket olika intressen och solidaritetstanken att arbeta för Sveriges bästa finns inte som prio ett. Egoismen blir det som styr val av parti och ekonomiska egenintressen. Famljen och den egna kulturen är oftast det viktigaste för manga invandrare. Tror de bryr sig det minsta om fattiga svenskfödda barn, uteliggare, alkoholister, ensamstående föräldrar eller fattiga pensionärer. Man får bara inte vara så naiv som manga debattörer är här att man pratar om snälla invandare eller snälla svenskar. Vem avgör vem som är snäll? Hur är man snäll? Det handlar inte snällhet- utan om värderingar. Vi präglas av de värderingar som vi växer upp med och jag kan bara saga en sak: Jag vill INTE att patriarkaliska värderingar, macho-religiösa grupper och kulturer ska ha något som helst inflytande I mitt land. Eftersom en sådan kritik mot invandare eller kritik mot kravlösheten I politik som bedrivs mot invandrare gör att man som svensk blir hånad bäddar det för en stor konflikt I samhället. På min skola får jag ta till hårda ord för att få invandraungdoimar att sluta skrika hora, svenne hora, svenne och rasist till alla svenskfödda elever som de ser ner på. Vad tror du och ni andra att dessa invandraungdomar får sina rasistiska, skeva, machovärderingar från???? Svar: Från sin egen kultur. OM man vägrar att låta sina barn läsa om olika religioner, såsom kristendom, judendom, hinduism I SO och säger som försvar att ”islam inte tillåter detta” och därtill får RÄTT att låta sina barn inte hämta dnena kunskap- ja då är något mycket tokigt eller hur? Enligt mig kan man ju göra så men kravlösheten gör mig urförbannad. Jag anser att detta barn inte heller ska få något betyg I ämnet I så fall. Varna demokratin på riktigt kära Arne och alla andra naiva människor!!!Det finns nämligen manga manga manga invandrare som inte har den minsta aning vad denna innebär och de lever som de lär.

 14. Karin Johansson  30 veckor sedan.

  Hej Hosni
  På vilket sätt tanker du på andra? På vilket sätt bidra du till att andra mår bra I Sverige? På vilket sätt bidra du I samhället? Vilka är dessa andra som du skriver om? Är det människor från ditt hemland? Det är nämligen så jag som svensk upplever manga invandrare- d.v.s. omtanke finns men bara om de som är den egna kulturen.
  Det är mycket svårt att förstå ditt inlägg. Du behöver förbättra din svenska. TIPS: Använd stavning samt grammatikkontrollen på datorn.

 15. Arne Nilsson  30 veckor sedan.

  Hej Karin!
  Jo, Sverige blir roligare, trevligare och bättre om det kommer fler invandrare hit. Det är jag helt säker på. När människor med olika bakgrund möts
  händer bra saker. Vi lär oss av varandra
  och vi lär oss acceptera olikheter.

  Det är klart att det kan bli problem ibland,
  men dessa problem kan lösas. Det viktiga är att alla vill lösa problemen på ett bra sätt.

  Så klart ska ingen få skrika svennehora och andra fula saker till andra. Det är också självklart att de som bor i Sverige ska följa de lagar och regler som gäller här.
  Det gäller alla, oavsett var man kommer ifrån eller vilken religion man har.

  Macho-kultur är inget kul, sånt kan vi motarbeta.
  Men försök inte inbilla mig att det bara är invandrarkillar som dras med macho-kultur.
  Det finns en hel del korkade svenska matchotyper också.

  Vänliga hälsningar
  Arne

 16. Karin Johansson  29 veckor sedan.

  Hej igen Arne
  Det finns manga infödda svenskar som tycker som du…på tryggt och behövligt avstånd säger de att invandarre är trevliga, bara de inte bor på min gata. När det kommer till kritan och det egna livet så vill de inte bo I slitna hyresområden där det enbart bor invandrare och de ser till att deras barn inte hamnar I skolor där majoriteten är invandrare eftersom de vet att dessa skolor dras med stora problem och att eleverna inte lär sig.

  Det är positivt att du tycker att det blir roligare, trevligare och batter men du behöver acceptera att andra människor inte tycker som du. Du kan inte svara som om din bild av verkligheten är den enda som finns eller den som ska gälla och att andras bilder inte stammer. Det är ia llefall så jag tolkar ditt svar till mig, lite nedlåtande. Man måste lyssna på varandra I ett samhälle Arne- annars sker inte heller någon utveckling. Vilka är de korkade svenska macho-killarna som du skriver om? Det finns ingen anledning att lägga negative värderingar så snart du ska nämna svensk eller svensk kultur såsom du nu gör, med tanke på de ord du väljer. Du insisterar nämligen att svensk kultur är tråkig, otrevlig och dålig.

  Du ville inte lyssna in eller kommenterar mitt budksap I mitt förra inlägg om att vi måste värna de värderingar vi har I Sverige och våga ställa krav på de som vill flytta hit och bo här. Det är alldeles för mycket prat om deras rättigheter men sällan om skyldigheter. Skyldigheterna behöver bli tydligare och också med större krav.

  Det är nämligen ett sätt att få människor att känna sig intergrerade trots olika bakgrunder från olika länder.

  Därtill behöver vi öppet prata om icke önskvärda värderingar för att visa vad som är önskvärt och inte önskvärt. Alla vill veta vad som gäller när man byter miljö. Om det framstår som luddigt så tycker man också att det är luddigt och skapar sina egna normer. Hur förklarar du Arne eller du som läser detta , invandraungdomars stenkastning på brandkår och polis? Här ligger mycket snedvridna värderingar, eller hur?

 17. Karin Johansson  29 veckor sedan.

  Arne skriver: ”Så klart ska ingen få skrika svennehora och andra fula saker till andra. Det är också självklart att de som bor i Sverige ska följa de lagar och regler som gäller här.
  Det gäller alla, oavsett var man kommer ifrån eller vilken religion man har.”

  Visst borde detta vara självklart Arne men det är ju det som är problemet. Det ÄR INTE självklart. Våga inse det.

 18. Arne Nilsson  29 veckor sedan.

  Det är precis som du säger. Vi uppfattar verkligheten på helt olika sätt. Det känns inte som vi kommer någonstans genom att debattera detta mer.

  Men tack för att skrivit till oss!

  Vänliga hälsningar
  Arne

 19. Mona Åsander Murfin  28 veckor sedan.

  Lägg ner allt skit !
  Raister flytta från Värmland och försvinn från länet.
  Vi behöver inte idioter eller sjuka människor.
  Själ är jag från Bangladesh och bor i Karlstad och hatar rasister.
  Alla måste stå bakom och utrota dessa sjuka idioter och deras ideer och åsikter.
  Svenskar är ett gnällfolk och bör sluta gnälla på allt.

  Med vänliga hälsningar

  Mona Åsander Murfin

  Karlstad

 20. Hej Mona!
  Alla får lov att tycka vad de vill.
  Men ingen får lov att göra en annan människa illa.
  Jag tror inte att världen blir bättre av att människor hatar varandra.
  Det är mycket bättre att försöka prata och lära sig mer om hur andra tänker.
  Då kanske vi förstår varandra bättre och kan göra ett samhälle där alla trivs.

 21. Hosni  27 veckor sedan.

  Tack för artikel.rasister är mest farliga än cancer.De vill vandaliserar Sverige via exploaterar naiva människor.Sverige tjänar pengar på grund av invandring.hat och hot det som de pratar om hela tiden.ingen projekt för arbetslöshet ingen bygg bara göra människor hatar de andra människor och inte tro på varandra. Sverige när skulle du bli vaken när nån Hitler kommer och vandaliserar Sverige. Invandrare behöver Sverige tillfälligt men Svenskarna behöver invandrare alltid.Om ni inte respekterar mig som invandrare då skulle jag åka härifrån från och med första minuten av fred i mitt hemland.och lämna Sverige för de som tror att de är bättre än de andra därför att de har blå öga och gul hår.

 22. Hosni  27 veckor sedan.

  Rasistiska idéer menade jag inte rasister jag har skrivit fel. Man måste respektera människor även om man inte hänger med och det gör jag.

 23. Ej rasist även om det kan låta hårt skrivet  24 veckor sedan.

  Vill börja med att skriva att jag inte är rasist, är gift med min fru från Iran.
  Men jag tycker att hela invandrar politiken är ett skämt. Sänk antalet invandrare som tas in i sverige. Vi kan ju inte bara ta emot och sen slussa ut dom i förorterna som sedan blir tattar stämplat. Inte så att huspriserna är högst i Rinkeby, Rosenborg mm.
  Tycker det är jätte bra att dom invandrare som verkligen sköter sig verkligen får hjälp. Har många vänner som är invandrare och jobbar och sliter. Sen tycker jag att kommer man hit så SKA man anpassa sig. Sverige har klemat bort sig totalt. Sen måste man göra om reglerna för invandrare. Gör man ex inbrott, rån, grovmisshandel etc så ska man utvisas direkt. Inte om man kör för fort eller snattar en snickers, men för grova brott. Varför ska sverige ge dom en chans om dom inte vill sköta sig?
  Självklart ska man alltid respektera varandra det är logiskt som människa på 2000 talet. Men vi kan ju inte ta emot hur många som helst. Sluta kriga och lägg av med religion som bara startar krig. Fan tro på vad ni vill men låt alla andra tro på det dom dom vill. Det är 2014 och i sverige kan man inte ha 3 fruar…. Skära bort förhuden som ett ex.. visst jag förstår att det är lättare att hålla rent, men nu bor vi inte i grottor i Sverige och behöver inte tvätta snoppen med sand utan har tvål och vatten hemma. Vissa säger det är bättre så, fattar väl vem som helst att du tappar känsel… 2014 och vissa ser ner än på kinnor….. Kan säga att min fru hatar sin religion och bryr sig inte ett dugg om att vara muslim… Hon vill visa sitt vackra hår och umgås med alla. Hon skäms och berättar att det är som att leva kvar på stenåldern i sitt hemland hur vissa tänker och älskar sverige som sitt nya hemland. Hon jobbar och sliter som lärare. Att inte äta gris är ett skämt menar hon på. Många muslimer vet inte ens varför dom inte får äta gris….. Sen att smuts kasta Jimmie även om han är lite speciell, men så du menar att inga sossar eller moderater har slagits med järnrör nånsin? Väx upp och smutskasta inte, men min röst får aldrig SD kan ja säga. Det finns väl en anledning varför ett parti som SD kan bli så tyvärr stort som det är…. Och jag är rädd dom kommer att växa då många är less på hur detta ämne sköts.
  Tack om nån orka läsa det jag skrivet.

 24. Mike  23 veckor sedan.

  Bodde som invandrare och sedermera som svensk medborgare i manga ar i Sverige. Fick till slut nog av den negativa attityden och onyanserade/efterblivna samhallsynen pa invandrare i overlag och beslutade mig for att flytta vidare till tredje land. Bor numera i Nordamerika sedan flertal ar, och kan lugnt pasta att jag kanner mig hemma har och har med tiden atervunnit det sjalvfortroende som den negativa mannisko (invandrar) synen i Sverige i stort sett hade raderat. Kan nog inte tanka mig att flytta tillbaka till Europa någonsin.

8 Sidor


11 november 2013

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?