Krönika

Jag borde göra som mormor

Mormor står vid diskbänken.
Hon diskar en plastpåse.
Hon hänger den över diskstället
för att den ska torka.

Det här är en bild
i mitt minne
från när jag var liten.
Jag tyckte det var konstigt
att mormor diskade plastpåsar.

Jag tyckte att hon kunde ta en ny.
För det fanns ju
hur många nya som helst.
Varje gång vi handlade
köpte vi ju nya.

Men när mormor
åkte och handlade
tog hon med en väska
att bära hem maten i.

I dag tänker jag
att mormor gjorde rätt.
I dag ska vi alla göra
som min mormor.
Det tycker många experter.

För nu har vi lärt oss
att plast är dåligt för miljön.
Vi ska använda mindre plast.
Och därför ska vi
använda färre plastpåsar.

Siffror visar att varje person
i Sverige använder fler än
74 plastpåsar per år.
Experterna vill
att vi minskar det
till 40 plastpåsar.

Det har också blivit dyrare
att köpa plastpåsar i affären.
Då väljer fler av oss
att ta med en egen påse.

Under min diskbänk är det
nästan slut på plastpåsar.

De få jag har är jag rädd om.
Kanske måste jag börja
diska dem som mormor?

Marie Hillblom


5 november 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

13 kommentarer

 1. YT skriver:

  Plast påse är bra att kasta mat rester och skräp för förbränning, speciellt om man konsumera mycket.

 2. Luisa skriver:

  Hej Marie! Min mormor hette Marie som du och när jag var liten så mjölk var i sådana tjocka plast påsar! Min mormor klipte påse och sedan tvättade den påse och även hon gömde papper från smör….

 3. Luisa skriver:

  Alltså jag vet inte vad hon gjorde med de senare men först plastpåse-alltså stor minns jag från Syrien! Folk idag är omedvetet och slänger många saker i onödan! Min mor hade tygpåse eller väska med hjul och papperpåse vi hade hemma mycket eftersom min far arbetade på papper företag…..!

 4. Luisa skriver:

  Min man har två gammal plastpåse som han använder många år! Folk slösar mycket pengar och saker i onödan! Till ex. min mormor sydde nya kuddar när vi hade inte råd köpa ny! hon klippte de gammal-kastade alla fjädrar i badkar -sydde nya kuddar och senare använde samma fjädrar-hon fylde kudarna och tre dagar senare vi hade ny kuddar!

  1. Marie Hillblom Redaktör skriver:

   Hej! Spännande att läsa om din mormor Marie! Jag tror vi har mycket att lära av hur våra mormödrar gjorde. Det är smart både för klimatet och för plånboken.

 5. Luisa skriver:

  Vilket kvinna vill syssla med det idag??????

  1. Marie Hillblom Redaktör skriver:

   Både kvinnor och män behöver tänka på och jobba för ett bättre klimat. 🙂

 6. Luisa skriver:

  Du är härlig Marie! Du har rätt både män och kvinnor kan hjälpa på sitt sätt! Ja,min mormor var genius! Min kusin säger alltid-”vår mormor var motor”-verkligen hon var jätteskicligt och duktig ochsamtidigt ärlig person och det finns inte sådana människor som hon var idag!

 7. Luisa skriver:

  Jag saknar henne mycket och min mor också! Hon var klok på att sy och hon kunde göra från gammal kläder nästan som ny!En dag min far hade skjorta från Banglades som hade hål på ärmar och jag hittade en fin model i BURDA och hon sydde den till mig enligt den och jag hade den många år till!Det existerar inte ord för att beskriva henne!

 8. Luisa skriver:

  Vi tog med oss plastpåsar från Syrien! Vi tyckte att vi kunde använda de-de hade sådana knoppar så man kunde stänga dem! Senare minns jag bara ett affär i Brno som hade plastpåsar-det var stor affär som sålde ”handmade” saker som prydnadsaker och mator…

 9. Luisa skriver:

  På den tiden var vi omedvetna att de är skadliga-men jag alltid sorterade papper och gick med den till återvinning! En dag vi fick ny lärare i historien och hon gick till affär köpa mat åt sina släktingar! Hon vill köpa nånting åt de…

 10. Luisa skriver:

  och vet inte vad exakt måste hon köpa! Jag träffade henne i affären och hjälpte henne handla,hon betalade med hon hade inte med sig nånting för att bära saker så jag tog min syrisk plastpåse och lånade henne! På den tiden ingen såg sådan snygg påse! Det hjälpte henne mycket! Senare fick jag min påse tillbaka och ett snickers!

 11. Marie fan skriver:

  Marie notice me senpai❤🧡💛💚💙💜