Krönika

Insekten vill mig något

I vissa religioner finns det
berättelser om djur
som kan ge människor
speciella krafter.
De brukar kallas för totemdjur.

Jag tror att jag har fått
ett sådant djur.
Det är en insekt
som heter bärfis.
Bärfisen följer efter mig.

Det började förra sommaren.
Jag såg bärfisar överallt.
På växter i trädgården.
På plankorna på terrassen.
På min kaffekopp.
Till och med på väggen
i mitt arbetsrum.

Bärfisen lade ägg på väggen.
Små gröna ägg.
Jag petade bort dem.
Jag ville inte ha bärfisar där.

Bärfisar trivs nästan överallt.
De kan leva i tropisk regnskog.
De kan leva i torr öken.
I Sverige finns 28 olika arter
av bärfisar.

Bärfisar kan ha olika färger.
Jag har mest sett gröna
och bruna.
Deras skal glänser vackert i solen.

Så fort våren kom i år
såg jag en glänsande bärfis igen.
Den satt på en påsklilja.

Det var som att möta
en gammal vän!
Jag blev glad.
Det var då jag började tro
att bärfisen försöker
säga något till mig.

Den lilla insekten
har gjort mig nyfiken.
Vad vill den mig?
Kommer den att följa mig
hela den här sommaren också?

Marie Hillblom


29 juni 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

9 kommentarer

 1. Luisa skriver:

  Du måste komunicera Marie!!!!

 2. Luisa skriver:

  Kära Marie! idag jag fick svar på mitt klagomål om mr. Rusinsky! De skrev att de kan inte kräva att reparera sak eftersom tidning är ägt av tysk bolag-men att de överlämnade min brev till journalist som skrev det!

 3. Luisa skriver:

  Jag skriver det till dig eftersom jag tycker att du är ordentligt människa och har inte vetskap om vad andra okunniga och ohövliga journalister skriver! Mr.Rusinsky är min förebild och ni svenskar kan vara tacksam till honom

 4. Luisa skriver:

  eftersom just han är den orsak att jag inte brände hela Sverige! Dessutom jag lärde av honom att det finns Swedenborg-som är stor svensk filosof! Sådana människor finns inte mer idag och jah lättade mitt samvete och är jättenöjd

 5. Luisa skriver:

  att jag gjorde hans namn ren! Kanske i framtiden jag vill skriva om honom till Trump-eftersom jag har en sak som jag vill säga till Trump! Trevlig vecka till dig och dina kolleger! Ha det bra M

 6. Luisa skriver:

  Alltså jag måste säga att du kan vara bra författarinna och skriva sagor! Det går bra med ditt skrivande! I Tjeckisk litteratur har vi berättelse om en insekt-sådant som lyser i natten! Hoppas att du mår bra Marie!!!

 7. Luisa skriver:

  Mår du bra Marie?? Hoppas att du har inte det stressigt! Jag gillar din blogg faktisk! Ha det bra! Hälsningar M

 8. Marie Hillblom skriver:

  Hej Luisa!
  Tack för att du gillar min krönika.
  Jag mår bra!
  Jag är ledig från jobbet.
  Jag har semester.

  Hälsningar Marie
  på 8 Sidor

 9. Luisa skriver:

  Aha! Sorry! Jag tänkte på dig många dagar och tänkte att du har kanske mycket arbete och jag stör dig med mina kommentarer! Trevlig semester till dig, vila ordentligt och ursäkta mig! Hälsningar Milena