Sverige

Vi ser ett klassrum. En lärare står vid tavlan och pratar. Elever sitter i bänkar och lyssnar.

Så här brukar lektionerna vara på svenska för invandrare. Men så är det inte nu. Foto: TT

Svårare att lära sig svenska

I Sverige är det många
som läser svenska
för invandrare, SFI.

Men på grund av viruset corona
är inte lektionerna som vanligt.
Eleverna träffas inte i klassrum.
De har alla lektioner på internet.

Då tar det längre tid
att lära sig svenska.
Det säger de som ordnar
utbildningen i Stockholm,
Göteborg och Malmö.
Det berättar Sveriges Radio.

– Jag saknar att prata
med lärare och kamrater.
Jag har glömt bort
all svenska som jag har lärt mig.

Det säger Zakaria Abdullah
till Sveriges Radio.
Han läser på SFI i Malmö.

8 SIDOR


27 augusti 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

25 kommentarer

 1. Gnällspikar skriver:

  Jag har svårt att lära mig språk .

  Men man kan läsa själv .
  Man kan läsa mycket olika gratis tidningar.
  Sedan skriver man om det man har läst .

  Man kan lyssna svenska på Sveriges Radio.
  Morgonandakt är bra då de pratar långsamt .
  Tur att det finns internet så man kan lyssna om och om igen om man inte förstår.

 2. Luisa skriver:

  Min erfarenhet är annorlunda! Komvux i Malmö var hemskt så jag lämnade skola och stannade hemma med barn och det var bra beslut därför att idag mina barn studerar och är duktiga! Men kursen som jag gjorde var härlig upplevelse och hjälpte mig mycket! Det var distanskursen som jag lärde mig svenska! Jag är tacksam för det!

 3. Gnällspikar skriver:

  Luisa, vadå hemskt? På vilket sätt ?

 4. Gnällspikar skriver:

  Oj, vilka obegåvade lärare du hade!

  Vill de ha synpunkter om religioner , ska de få göra det . Men inte i klassrummet då ni skulle lära er svenska &
  samhällsorientering.

 5. Luisa skriver:

  Föräldrar litar på skola medan skola idag är en kaotisk ställe! Därför föräldrar måste hjälpa till och kontrollera hur det går för deras barn! Handikappade barn får inte undervissning ! Det är katastrof efter katastrof verkligen!

 6. Gnällspikar skriver:

  Hörrni, detta forum passar ej att prata om komplicerade saker som behöver tid & utrymme att reda ut . Det blir off-topic & missförstånd !

  Snart raderas väl inläggen också , men jag hoppas ni hunnit läst detta inlägg så ni vet varför jag inte fortsätter med tråden. Ha det!

 7. Luisa skriver:

  Vi lever inte på bidrag Katarina! Dessutom vi vår svårt misshandlat och förlorade hus på grund av detta! Vi har psykiska besvär ja och min man också! De skrev att vi går inte ut med våra barn medan det är inte sant! Vi flyttade milion gånger och levde svårt-med snablån och några gånger lånade oss pengar vänner!

 8. Luisa skriver:

  Jag är lite sjuk både psykisk och fysisk och jag hittade inte lung i denna ”demokratiska” land! Vi vill inte hängta kors på vår hals för att någon acepterar oss! Restorant på komvux där är hemskt också-jag gick där med mina klasskamrater och en mam kastade mig ute eftersom jag köpte inte nånting! Men jag hade inte råd!

 9. Luisa skriver:

  Jag säger till mina barn alltid-:”be kind”! Jag önskade att vara tillsammans med mina klasskamraterna och de kastade mig ut! Men jag hade inte råd att köpa nåntig! jag tycker det är omänskligt att göra så! särskilt mot en kvinna!!!!!

 10. Luisa skriver:

  …dessutom vilket tålamod han har! Min distanskurs stängde här i Malmö så han åkte med mig till lund istället! Han ordnade det-jag hade inte aning att det existerar distanskurs-DET ORDNADE MIN MUSLIMSK MAN SOM ALLA HATAR!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej!
   Vi tar bort kommentarer som inte handlar om nyheten. Det är en av våra regler. /Hälsningar 8 Sidor

 11. Gnällspikar skriver:

  Luisa, nu lugnar du dig !

  Jag är invandrare också ! Och Invandrare kostar en massa pga politikerna ! Det är politikernas fel !
  Inte er fel.

  (Många som kom hit visste inte att det finns
  välfärdsstat !Inte jag i alla fall)

 12. Gnällspikar skriver:

  Kan du sluta ta åt dig vad andra muslimer / invandrare
  gör?

  Jag har ingenting att göra med vad min släkt gör ,exempelvis !
  Var och en tar ansvar för sina handlingar då jag inte kan påverka dem !

 13. Luisa skriver:

  Hej 8 sidor! Jag skrev bara sant! Den komvux i Malmö är hemsk! Men kursen var härlig och gav mig jättemycket! Men det var min man som berättade om kursen! Jag undrar hur en invandrare kan veta att det finns en distanskurs???? Dessutom jag håller inte med att det är svårare lära sig när man är hemma! Det stämmer inte enligt mig!

 14. Luisa skriver:

  Det är inte så lätt! Jag tror att om de har bra pedagog så går det lära sig både snabbt och väldigt bra kan de behärska svenska språk! Förut var skola tillsammans med svenskar och maten var gratis! Nu går bara invandrare där och tempo och sätt hur de undervisar är svag och dåligt! Det skapar frustration hoss alla!

 15. Gnällspikar skriver:

  I mitt gamla hemland pratade jag ett annat språk i skolan än hemma. Alla gjorde så.

  Det fick bra betyg utan att vår föräldrar behöva hjälpa till. Det fanns inte internet , bara tv.
  Vi pratade nästan utan brytning.

 16. HH skriver:

  Jag har väntat 6 månader, de sa jag är fortfarande på vänta lista:(. I Norrköping. Jag lära mig på Internet och väntar väntar och väntar.

 17. rosemarie skriver:

  På grund av viruset corona kan eleven inte gå i skolan. de studerar i internetklass.så då tar längre att lära sig svenska.

 18. Luisa skriver:

  Rosemarie -jag lärde mig snabbare med distans kursen! Skola var hemskt! Dessutom där i kursen man lär sig olika saker-det är skriva,läsa, höra, man tittar på olika dokument! I skola är det en dag ”ETT” och annan ”En” och så vidare!

 19. Luisa skriver:

  Invandrare måste undvika titta på arabisk eller turkisk tv och den svenska samhälle och framfört allt pedagogerna måste hitta sätt hur varje elev lär sig och motivera dem! När jag undervisade turkiska så jag gav råd till den flicka-”lämna bok öppet i din bord och ibland titta där”-och -”försök att inte rabbla ord”-jag tycker det hjälpte henne!

 20. Scovia Abitegeka skriver:

  Mig också! Jag har glömt alla svenska.Kan du tro det min lärare bad mig nyligen att skriva köpa och jag misslyckades🙆🏾‍♀️🙆🏾‍♀️🙆🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️

 21. Luisa skriver:

  Försök skriva om texter från bok! Varje dag skriv lite och läs lite! Jag funderar varje morgon hur stavas orden ”berätta”! Jag glömde det när jag vill skriva prov och min hjärta nästan stannade!

 22. åäö skriver:

  för er kanske ni lär er svenska snabbare hemma men tänk på att skolan har en sak som ni inte har när ni lär er hemma.

 23. åäö skriver:

  I skolan har lärarna oftast erfarenhet från klassen innan om hur det är bäst att lära ut saker och vart elever brukar har problem med. Det blir svårt att göra samma sak hemma eftersom du inte har någon erfarenhet. Då tar det längre tid också

 24. Luisa skriver:

  Nej! Skola är hemsk! Men hemma jag hade mer tid och dessutom det var video och dokument i min kurs och jag var tvungen att lära sig -läsa,skriva,höra och x andra saker! Distanskurs var underbar-bara en test fungerade inte där! Skola är en katastrof!