Sverige

Ett tomt klassrum.

Många har slutat studera svenska under tiden med viruset corona. Foto: TT

Många har slutat läsa svenska

På SFI studerar vuxna
för att lära sig svenska.
Det är kommunerna i Sverige
som ordnar SFI.

Men många har slutat
sin utbildning på SFI
under tiden med viruset corona.
Fler slutade under förra året
jämfört med året innan.

Nästan hälften av alla
som började på SFI slutade
innan de var klara.

– De flesta som slutar
är personer som har kort utbildning
eller ingen utbildning
från sina hemländer.

Det säger Anna Castberg
som jobbar på myndigheten Skolverket.

Det kan bero på att det är
extra svårt för dem
att ha lektioner på dator.
Så har det varit nu
under tiden med corona.

SFI står för
Svenska för invandrare.

8 SIDOR/TT


14 juni 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

16 kommentarer

 1. RR skriver:

  Det finns inte morrot att läsa eller klara svenska språket. Ny invandrare bor med sina släkt och vänner på utländska områden, där man behöver inte svenska alls. Man behöver inte prata med en svensk granne eller titta på svenska TV kanaler, eller barn program.

 2. Ray skriver:

  Jag lära mig svenska själv, men när som helst jag försöka att prata svenska med svenskarna fick jag vänlig hjälp, dvs, ’you can speak English’

 3. Evgenija skriver:

  Jag är ingen invandrare och jag lär mig svenska själv 🙂

 4. RC skriver:

  Många invånare som jag var tvungna att stoppa SFI för när vi blev arbetslösa under koronakrisen, om vi ville få arbetslös ersättning från Alfa-kassan, fick vi inte studera SFI. Bara några invånare kan studera i högst 20 veckor under vissa förhållanden.

 5. Hej skriver:

  Min flickvän studera SFI och lärare gör inte prov att eleverna ska sluta snabbt sfi för att lärarna blir arbetslösa och lärarna de ville eleverna vara kvar i skolan och de jobbar fortsätter 🤔

 6. Gebreyonas Abrahale skriver:

  Jag tycker att man måste studera vad som helst. Sparkar inte när man blir arbetslös eller man vill få arbetslös ersättning Alfa- kassan. Det är stora problem med eleverna

 7. Leo skriver:

  Jag lär mig svenska själv fröm Argentina. Jag älskar Sverige och jag hoppas att jag kan resa dit någon dag. 😀

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Leo! Vad roligt att höra. Och vad roligt att du läser 8 Sidor. /Vänligen 8 Sidor

 8. Anonym skriver:

  Det är livet. Många trodde att de kan sitta hela liv på sfi.

 9. sebastian skriver:

  Leo, jag också lär mig svenska själv från Argentina! vilket sammanträffande!
  hör gärna om du vill prata nån dag. du hittar mig som ”sebas skandinavisk” på fcb.

 10. m skriver:

  jag kommer ihåg lärare i engelska . Han var egentligen idrottslärare men han fick undervisa i engelska i grund. Det fanns tror jag bara invandrare inga svenskar. Jag minns att han gjorde ingenting vi fick studera själva läraren gav till oss gamla böcker som var så tråkiga.

 11. Kotten skriver:

  Läraren har också problem med datorn. Någa har teknisk problem o kan inte lägga upp läxor.

 12. Jan skriver:

  Hej! Jag tycker att det var bra att de kunde fick gå till skolan och de kunde dela Klas till två eller tre del så det var bra för att det är väldigt svårt för de för att de har två olika problem en språk och andra dator. Hoppas att de ska fixa det och delar klasen till två eller tre del för att det blir lättre lättare för eleverna och lärarna.

 13. Anonym skriver:

  Varför alla elever har mycket prova

 14. någon skriver:

  Jag kommer från Polen och bor där, men i januari 2020 började jag individuella lektioner med min fantastiska lärare som talar flytande svenska och tyska. Uttal är det svåraste för jag har inget sätt att öva med svenskar

 15. Luisa skriver:

  De tycker kanske att skola är oeffektiv och det är bättre att arbeta! Kanske skola måste arbeta på annat sätt! Men distanskurs är bra-jag rekommenderar den!