Sverige

En flicka sitter på en träbänk utomhus. Hon håller ansiktet i händerna. Tre personer står mot henne. Bara deras ben syns.

Fler barn blir mobbade i skolan. Foto: TT

Många blir mobbade

Många blir
mobbade i skolan.
Ännu fler säger
att andra elever
sagt elaka saker åt dem.
Ofta handlar det
om att de sagt
rasistiska saker åt dem

–Det är väldigt oroväckande,
säger Maria Loodberg.

Hon arbetar på organisationen Friends.
Friends har frågat
20 tusen elever om mobbning.

– Mobbningen har ökat
i Sverige de senaste åren.
Barn ska ha rätt
att leva utan våld.
Sverige klarar inte
att följa reglerna,
säger Maria Loodberg.

Var tionde elev på
mellanstadiet
säger att de blivit mobbade,

Var fjärde elev på mellanstadiet
och lågstadiet säger
att de mått dåligt
för att elever sagt
elaka saker till dem.
8 SIDOR/TT


12 augusti 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

28 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Under hela min skoltid blev jag mobbad. Jag blev mobbad för att mina föräldrar på grund av att familjen var stor inte hade råd att köpa samma märke på jeansen som de mina klasskamrater. Jag blev också mobbad för att jag lyssnade på annorlunda musik än den som gällde då.

 2. Bebi Peggy skriver:

  Jag blev också mobbad för att jag dansade folkdans, för att jag är rädd för hundar och katter, för att jag inte gillar sport och för att jag tycker att det är tråkigt att gå på fest. Blev också mobbad för att mamma och pappa var med i Frälsningsarmén.

 3. trött skriver:

  Skolorna gör inget åt mobbningen. De enda konsekvenserna är trauman offren får leva med.
  Främlingsfientligheten har ökat på alla håll i Sverige, så klart blir barnen också kränkta.
  Inget kommer göras åt detta.

 4. anonym skriver:

  jag blev också mobbad när jag kom till Sverige. Jag var ny i Sverige å när jag började skolan, bodde jag för två månader i Sverige så jag kunde inta bra svenska och alla mina klasskompisar skrattade på mig och sa elaka saker till mig. Jag är från Pakistan så sa de Paki Paki till mig, iblande skulle jag gråta och så men nu bryr jag mig inte.

 5. Margareth skriver:

  Har en tysk vän som var tvungen att flytta sin dotter från skolan tre gånger, flickan led mycket i skolan, hela tiden kallade de henne för nazist, det är väldigt sorgligt. En tjejs kärlek, super tillgiven, intelligent men lider tyvärr mycket i skolan här i Sverige.

 6. Mörk skriver:

  Det är ett stort problem. Mina döttrar valde att flytta tillbaka till USA pga mobbning särskilt i International Skolan. De säger , ” de vill här nolltolerans” mot mobbning men det är inte sant. Det finns inga verkliga handling.

 7. Luisa skriver:

  Jag kramar dig Bebi Peggy! Strunt i det-jag var mobbad också! Enligt mina erfarenheter man måste älska sig själv först! Här i Sverige har människorna inte respekt och uppföstrar inte sina barn! Det är skaligt för hela samhälle!!!

 8. mamma skriver:

  i så kallade värdens bästa skola finns stora problem mobbning . Lärare får inte göra nånting mot mobbarna därför att de är barn. Det finns många hemmasittare i svenska skolor . på grund av det.

 9. Bebi Peggy skriver:

  Värst av allt var att skolans personal för det mesta blundade när någon blev mobbad. Enda gången som man agerade var när ett gäng killar tvingade mig att snurra runt på golvet till en raplåt, så att det såg ut som om jag dansade breakdance.

 10. Gernot skriver:

  @ Bebi Peggy: Du är stark och inte måste vara orolig. De andra är svåga, för att de vill hävda sig i gruppen på ett skamligt sätt ! Det viktigaste är att du och din familj mår bra och att du är interessad av e.g. dansa och andra praktika hobbies. Det är också interessant att din mama och pappa är med p Frälsningsarmén ! Jag önskar dig allt gott.

 11. Bebi Peggy skriver:

  @Gernot: Dansa har jag fått sluta med sedan jag för 9 år måste ha hjälp av kryckor för att kunna gå en längre bit. Skolan är längesedan nu, eftersom jag hunnit bli 52. Mamma är gammal nu och pappa bor hos Gud sedan 25 år tillbaka. Musiken jag gillade då gillar jag ännu och jag är glad att många låtar har överlevt mycket av det jag tyckte illa om.

 12. camilla skriver:

  jag blev alldrig mobbad i skolan när jag gig i skolan

 13. Anonym skriver:

  Jag har blivit mobbad när jag var barn och i mitt hemland.På grund av det lämnade skolan men nu har jag ångrade mig man ska inte lyssna på andra vad de tycker och säger.
  Tack vara Sverige för att Jag har lämnat mitt land även om jag saknar mitt hemland och tycker om mitt land.
  Men nu Sverige är mitt land 😊🤗

 14. Luisa skriver:

  Varifrån kommer du anonym??? Jag hade tur eftersom jag gick i skola som var känd på den tiden och var rättvis och mycket tidlös! Vi flyttade till ny stadsdel och min betyg var omedelbart jättedåligt i alla ämnena och…

 15. Luisa skriver:

  Men i min nya skola var pedagoger jättebra-de lärde oss mycket men det vår svårt att få mvg där! Men skola var perfekt!! Så var det! ingen utrymme för mobbning eller nån sort bus!

 16. Luisa skriver:

  Men Sverige har inte betyg från uppförande så det är faktisk onödigt diskussion! Ha det bra Bebi och strunt i mobbarna! Ni är fin familj säkert och det är viktigast! Som Mevlana säger-”jag hade stt folk utan kläder och kläder men inom kläder var inte mämmiska”!

 17. Anonymus skriver:

  Du glömmer någonting! Finns många utländska. Kanske mer än svenska i skolorna…
  Min vän blev mobbad av några asylsökande (gäng).
  Så känns det inte kommer bara från svenskar….

 18. Luisa skriver:

  Naturligtivs-men personal på skola måste agera alltså! Det är onödig att diskutera-svenska skola är jättedåligt! Man måste ignorera de bara…

 19. Bebi Peggy skriver:

  Till och med i skolor där alla elever är vuxna förekommer mobbing. Gick för rätt många år sedan på folkhögskola. Där kunde man bli mobbad ifall man tittade på andra TV-program än de som var populära, ifall man utövade en viss sorts religion eller ifall man hade annorlunda åsikter när det gäller etik och politik.

 20. Luisa skriver:

  Glöm det ! Leva ditt liv! Folk kan bara såra andra! Strunt i det! Trevlig helg!

 21. peter pon skriver:

  i min skola blir jag mobbad alltid😢

 22. Anonym skriver:

  jag har aldrig blivit mobbad i skolan
  när jag gick i skolan

 23. Anonym skriver:

  jag har aldrig blivit mobbad i skolan
  när jag gig i skolan

 24. Luisa skriver:

  Du är skickligt person Bebi! Strunt i det och njut av livet! Jag lärde mig att man måste absolut inte tillfredställa andra utan tillfredställa sig själv först! Om du vill förvänta att människor vill gilla dig för att du gör som de säger eller har samma åsikter så glöm det!

 25. Luisa skriver:

  Men om du vill tänka som du vill och göra som du vill så din omgivning vill minska men bara bra människor stannar -de som vet vilket värderingar har du i livet och att du är sig själv! Jag förväntar inte nånting mer från människor!

 26. Luisa skriver:

  Alla har svikit mig men de som gillar mig vet varför de gillar mig! Spendera inte din tid för att gråta! Trevlig tid till alla och såra inte varandra! Det är bättre att vissa andra uppskatning och berömma andra än att såra dem!

 27. Zien skriver:

  Jag har blivit mobbad i halva mitt liv i mellanstadiet! Så jobbigt 😢😢😢.

 28. Luisa skriver:

  Glöm det! Går vidare! En kram från mig!❤