Sverige

 • ARBETSFÖRMEDLINGEN

  Arbetsförmedlingen hjälper folk att hitta jobb. Foto: Johan Nilsson/TT

 • WEB_INRIKES

  Johan Pehrson från regeringen och Arbetsförmedlingens nya chef Maria Hemström Hemmingsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Många har inget jobb

Allt fler i Sverige har inget jobb.
I slutet av förra året
var åtta procent av alla
som kan arbeta utan jobb.

Det visar siffror
från myndigheten SCB.

Det är bland de högsta
siffrorna för länder i Europa.
Och i år kommer ännu fler
i Sverige att bli utan jobb,
tror myndigheten.

– Så här dåligt brukar det
bara vara när det är stora kriser.
Vi är inte bättre än länder
som Spanien och Grekland.
Där brukar många vara utan jobb.

Det säger Johan Pehrson.
Han är regeringens
minister för jobb.

Han säger att Sverige
har varit dåligt på
att hjälpa människor
som inte är födda i Sverige.
Många av dem har inget jobb.

Johan Pehrson vill ha
hårdare regler för
alla som inte har jobb.

– Det är viktigt att lära sig svenska
för att kunna få ett jobb
i Sverige, säger han.

Johan Pehrson vill också
att myndigheten Arbetsförmedlingen
ska bli bättre på att
hjälpa folk att hitta jobb.

Arbetsförmedlingen får
snart en ny chef. Hon heter
Maria Hemström Hemmingsson.
Hon vill också ha hårdare regler
för arbetslösa.

– Folk måste vara beredda
att flytta eller lära sig
ett nytt jobb, säger
Maria Hemström Hemmingsson.

8 SIDOR/TT


9 februari 2024

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

43 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Hej
  Jag jobbar på daglig verksamhet.😀😀😀😀.

 2. Anonym skriver:

  Går till skolan och lära svenska. Det finns många jobb som väntar på er.

 3. Sandra skriver:

  Hej, jag vill flytta till Sverige eftersom min pojkvän bor där och jag lära mig svenska varje dag 🙂 det är mycket svårt att få en jobb utan svenska språkkundskaper. Man måste investera mycket tid, men man kan göra det om man är motiverad.

 4. Mercy skriver:

  Det är inte språkets problem att hitta jobb men ett problem är från företagare och arbetsförmedlingen ordentligt sätt. De finns många utan jobb trots de kan svenska språket flytande. Så det är inte sant att säga språket är huvudsakligen problem. Regeringen kontrollerar inte företaget som rekrytera människor.

 5. Anonym skriver:

  Politiker bor ändra sitt sätt att änka om invandrare eftersom majoriteten av dem är aktiva och arbetar. att lägga alla Sveriges problem på flyktingarna är fel leta efter huvudorsaken.

 6. Anonym skriver:

  Politiker bor ändra sitt sätt att tänka om invandrare eftersom majoriteten av dem är aktiva och arbetar. att lägga alla Sveriges problem på flyktingarna är fel leta efter huvudorsaken.

 7. Luisa skriver:

  Alltså var man kan lära sig svenska??? På den dumma komvux-där pedagoger arbetar som spioner och en pedagog driver med muslimska kvinnorna??? Förut var det inte så!

 8. Någon som är orolig skriver:

  Man skriver mycket att man skall vara beredd att flytta. Men hur skall man kunna få en lägenhet. Man skriver dessutom om hårdare tag. Jag kan säga att det är många som vill och kan svenska bra även är beredd att flytta.
  Sverige har tendens att inte ta tag i eventuella problem när de dyker upp.

 9. Anonym skriver:

  Att söka jobb är ett skämt. Du söker ett jobb där du inte körbil men du måste ha körkort. Du ska ha 3 års utbildning och ha 7 års erfarenhet. Jobbet ger inte lika stora chanser.

 10. Jurist skriver:

  Den svenska regeringen ser inte uppenbarligen var problemet ligger i ekonomin. Det finns inga fler billiga energiprodukter från Ryssland och halvfabrikat från Kina. EU:s ekonomi är inte längre den dominerande ekonomin i världen.

 11. Alex skriver:

  Om man kommer till ett främmande land måste man bli öppet och flexibelt att kunna utföra olika arbeten, även om man är hög utbildat. Själv kom jag hit med universitetet utbildning men jobbade inom städ industrin för några år, samtidigt pluggade svenska. Idag jobbar inom mitt yrke som jag var utbildad utomlands.

 12. Mohamed skriver:

  Jag har förlorat mitt jobb i slutet av förra året och jag letar efter ett nytt jobb det var lätt för några år innan men nu är det svårare

 13. Anonym skriver:

  Tack och lov ,, jag jobbar💞

 14. Ulla colley skriver:

  Ingen idé ni försöker komma min man var här lärde sig svenska fick fast jobb tills migrationsverket hittade på att han och jag inte förstod varandra så han fick åka hem .Vi har varit tillsammans 20 år.skrota det där jäkla verket dom är ju samhällsfarliga

 15. Sandra skriver:

  Alex: Jag håller med dig! Jag har en avslutad yrkesutbildning + universitetsexamen (bor inte i Sverige ännu) När man kommer till ett främmande land måste man ta vilket jobb som helst. Man kan leta efter något bättre efteråt. 😊 Jag lära mig svenska med en privat lärare som är dyrt. Det är mitt ansvar och har inget att göra med politik.

 16. Sandra skriver:

  I det land där jag bor uppfostras man till att göra allt på egen hand. Det finns en arbetsförmedling, men man skriver sina egna ansökningar. Det inte är någon annans jobb att göra det åt dig. Om man skriver 500 ansökningar t.e. kommer man att få ett jobb. Det som räknas är viljestyrka och uthållighet!

 17. TT. skriver:

  Jobb finns det gott om och företagare skriker efter arbetskraft men vare sig AF eller de så kallade leverantörer som har flera tusen arbetslösa i sin databas skickar inga cv på de som så kallat vill jobba.

  Kom igen vakna upp felet sitter helt på AF och de så kallade leverantörer som tjänar miljoner på alla skattebetalare jag är en av dom.

 18. TT. skriver:

  Gör en profil heter det för att få cv på någon som söker jobb. Då jag inte får några cv ändå so ber jag bara de skickar någon som kan hålla i en sopborste. Inga cv ändå

 19. TT. skriver:

  10 år i Sverige och kan inte svenska och går nu på SFI.

  Sverige är paradiset för lata och bidragsfuskare.
  Jag har lagt ner flera företag som hade hög omsättning pga inga vill jobba ärligt utan bättre bidrag och jobba svart.

 20. TT. skriver:

  Nu drar jag från detta land och startar företag där folk måste jobba för att överleva inte leva på bidrag och jobba vid sidan om och tjäna minst 30.000kr / mån i fickan.

 21. TT. skriver:

  Välkomna till Sverige 😉

 22. Anonym skriver:

  Många som jobbar får minst 10 tusen extra eller övertid. Därför de som jobbar är en del av problemet. De vill inte ha många som jobbar, eftersom de förlorar övertid pengar.

 23. Anonym skriver:

  Alla arbetslösa ska vara nöjda att de bara lever, det räcker som jobb, eftersom det är inte lätt psykiskt, att vara arbetslös.
  En del fuskar och jobba svart, men det finns kontroller på arbetsplatser.

 24. Anonym skriver:

  Alla arbetsplatser kan ha två praktikant arbetslös. Jobba utan lön.

 25. Hk skriver:

  Dags att införa fyra dagars vecka i hela EU, inte om 5 år utan skyndsamt.

 26. Sven I Tumba skriver:

  64 år, gjort mitt. Trött på skiten. Vill gå i pension. Kan språket, är svensk. Finns inga jobb för äldre. Flyttar inte, är inte intresserad av och lära mig nytt yrke. Jobba gratis gör jag inte. Skrota bemanningsföretagen. Kräv att företagen SKA anställa. Folk är inte perfekta.

 27. Erik skriver:

  Tack vare för SD o KD allt blir värre o värre, priserna har ökat kraftigt, hyrorna, arbetslösheten, kriminaliteten osv…😮‍💨😮‍💨😮‍💨

 28. Annie skriver:

  Jag kan inte förstå varför arbetsgivare inte vill ha oss över 55. Vi är så kapabla att jobba, har erfarenhet och vabar inte! Det är inte bara invandrare som har svårt att få jobb!

 29. Karam skriver:

  Svensk folk inte normal människor som kan jobba ned dom

 30. Paul M skriver:

  Om det är så att folk ska jobba så måste vi sluta med det så kallade cv.låt folk ringa in och prova på att jobba.måste man ha cv för att diska eller städa?i plats bänken på arbetsförmedlingen där står det att det finns jobb men när man ringer så händer det ingenting.

 31. Lisa skriver:

  Jag är född och uppvuxen i Sverige. Har jobbat sedan jag var 15 år. Nu arbetslös men vill inget hellre än att arbeta. Söker många jobb och har varit på anställningsintervju men får inga jobb kanske för att jag fyller 60 år detta är. Vill inte utbilda mig igen. Jag har erfarenhet och kompetens. Hur tänker arbetsgivare?

 32. Luisa skriver:

  HM! Alla måste ändras-samhälle har stor problem…politika fungerar inte och rättvisa också!!!

 33. Anonym skriver:

  Har regeringen åtgärder hur seniorer kan hitta jobb? Får inget hjälp varken från arbetsförmedlingen eller andra myndigheter! man känner sig uppgiven och har ingen chans att komma in på arbetsmarknaden fast man har både språk och kompetens.

 34. Jimmy /Vara skriver:

  Arbetsförmedlingen är inte me här alls längre ,vi som är 55 plus får ju inte chansen längre fast livslångt arbetserfarenhet mm måste söka 10-20 jobb i månaden. Visst ja är flyttbar o kan ta jobb på andra ställen ,men måste ju ha ett boende här me då och detta och inte komma till besök bara nätet hit o dit ,känns bättre me träff .

 35. Carina Löfström skriver:

  Jag är 60 plus och får inte heller jobb trots utb svensk kan engelska.blir bortvald för yngre förmågor eller nystarts jobb då företagare får en viss kompensation för anställa.så jäkla jobbigt då man jobbat och betalat skatt och så kom pandemin och sabba dom sista gyllene åren för att få en bra pension.

 36. Ezgar skriver:

  Det finns mycket diskriminering och rasism i Sverige. Sverige kan komma att försvinna i framtiden på grund av denna diskriminering.

 37. Anonym skriver:

  Visst finns där jobb…. Men dom flesta kräver 2 – 3 års erfarenhet.. Flytta kan jag visst göra men vem ska hitta lägenhet och betala flytten för mig och min familj och hur ska det barnen som helt plötsligt ska komma till ny skola och skaffa nya kompisar?? Tröttsamt det här 😥😥

 38. Anonym skriver:

  Det är en stol ledig och hundra arbetslösa tävlar att sitta på en enda stol.
  Arbetsförmedlingen
  piskar alla arbetslösa att sitta på stolen😢

 39. Anonym skriver:

  Dom flesta utnyttja systemet.arbetsförmeling bord inte funist måste fixa på egen hand ett jobb.jag själv är invandrare. Kommit till Sverige alldrigt varit arbetslös. Måste man ha villa jobb. Det är jätte viktigt

 40. Anonym skriver:

  Hej
  Jag jobbar inom dagliga verksamheten

 41. Anonym skriver:

  Inte alla duktiga och fixa jobb på egen hand. Systemet är för alla.

 42. Anonym skriver:

  Språket är inte problemt med jobb. dena året finns inte jobb så mycket

 43. Marie L skriver:

  Arbetslöshet är fruktansvärt! Folk söker hundratals men får inget. Det verkar som om det ska vara civilingenjörs-utbildningar i allt!