Sverige
Det finns risk för salmonella i vissa ägg. Foto: TT
Många sjuka i salmonella
Många i Sverige blir sjuka
av bakterien salmonella.
Förra året blev 1 600 personer
sjuka i salmonella.
Det är många fler
jämfört med tidigare.
De flesta har blivit smittade
i Sverige.
Det säger experter
på Folkhälsomyndigheten.
Salmonella är en sorts magsjuka.
Oftast beror salmonella
på att en person
blivit smittad genom mat.
Förra året blev många smittade
av ägg som kom från andra länder.
– Det kan finnas smitta i ägg
från länder utanför Norden.
Men det går att skydda sig
genom att koka äggen länge
eller steka dem på båda sidor.
Det säger Rikard Dryselius
på Folkhälsomyndigheten.
Om du lagar maten
med hög värme dör bakterien.
Risken att smittas blir då mindre.
Det är också viktigt
att du sköljer grönsaker noga.
8 SIDOR/TT
Salmonella
- Sjukdomen salmonella
beror på en bakterie. - Bakterien kan finnas i mat.
- Bakterien försvinner om du
lagar maten ordentligt
och sköljer grönsaker noga. - Salmonella är oftast inte
en farlig sjukdom för friska personer. - Salmonella kan ge dig diarré,
kramp i magen, feber
och ibland kräks du. - Folkhälsomyndigheten vill att alla
som blir sjuka i salmonella
ska berätta det för dem.
7 januari 2025
Ingen kommentar än