Vardags

  • SALT

    Folk i Sverige äter för mycket salt. Foto: TT

  • GRILLAT

    I grillad mat är det ofta mycket salt. Foto: TT

Folk äter mycket salt

Chips på stranden
och grillad mat.
Det är saker som
många människor gillar
att äta på sommaren.
Men det är mat
med mycket salt.

Folk i Sverige äter
alldeles för mycket salt.
Det visar undersökningar.

Om du äter mer än
en tesked salt varje dag
ökar risken att du
får högt blodtryck.

Högt blodtryck ökar risken
för att bli sjuk i hjärtat
eller i blodkärlen.
Sådana sjukdomar
är den vanligaste orsaken
till att folk dör i Sverige.

Hälften av alla människor
i Sverige som är äldre än 65 år
har högt blodtryck.

– När du har mindre salt i maten
tar det bara några veckor
för ditt blodtryck att bli lägre.

Det säger Åsa Brugård Konde.
Hon är expert på näring
på myndigheten Livsmedelsverket.

Hon har tips på hur du
kan minska salt i maten.

• Använd andra kryddor.
För att få maten att smaka mer
så kan du använda
andra kryddor som färska örter,
citron, vitlök, färsk ingefära och chili.

• Tänk på hur du saltar.
Ofta saltar vi maten
utan att smaka eller tänka på
hur mycket salt vi häller i.
Vissa saker innehåller redan
mycket salt, till exempel sojasås.
Smaka på maten medan du lagar,
kanske behöver du inte mer salt.

• Titta efter nyckelhålet.
Det finns mat i affären
som har ett grönt nyckelhål
på kartongen eller påsen.
Sådan mat innehåller mindre salt.

• Byt mot annat salt.
Byt vanligt salt mot mineralsalter.
Det är salt som är bättre för hjärtat.

8 SIDOR/TT

Det finns natrium i salt

  • I salt finns ämnet natrium.
    Natrium är viktigt för kroppen.
    Natrium finns naturligt i mycket mat.
    Det finns ingen risk att du får för lite natrium
    även om du börjar använda mindre salt.
  • För mycket natrium kan höja blodtrycket.
    Det kan öka risken för skador
    på hjärta, kärl och njurar.
  • Det är bra att välja salt
    som innehåller jod.
    Kroppen behöver jod för att
    kunna bryta ner maten du äter.
    Men det räcker med lite salt
    för att få i dig tillräckligt med jod.
    Jod finns också
    i mjölk, fisk och skaldjur.

1 juli 2024

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

8 kommentarer

  1. Anonym skriver:

    Jag är inte nöjd med denna nyhet eftersom jag inte riktigt förstår vad det står på texterna!😔

  2. Ingrid [email protected] skriver:

    Mitt problem är att jag har alldeles för lågt blodtryck varje dag. Så fort jag reser mig upp så får jag huvudvärk som går från nacken skuldrorna ryggen höfterna.

    Vad kan jag göra?

  3. Biologen skriver:

    Jag vet inte hur forskarna har kommit fram till att salt är en stor bov för hjärtsjukdom. Rätteligen borde man göra RCT-studier på saken. Det skulle innebära lottade grupper där en grupp åt mera salt och en annan mindre. I övrigt skulle grupperna vara lika, och äta samma mat.

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej Biologen!

      I salt finns natrium.
      Mycket natrium
      kan höja blodtrycket.
      Och högt blodtryck ökar risken
      för sjukdomar i hjärtat.

      Hälsningar från 8 Sidor

  4. Marina Jansson skriver:

    Det är skitsnack stämmer inte alls salt är viktigt för kroppen speciellt när man tränar.

    1. 8 Sidor Redaktör skriver:

      Hej Marina!

      Det stämmer.
      Salt är viktigt.
      Men det kan bli för mycket salt.
      Lagom är bäst.

      Hälsningar från 8 Sidor

  5. Regn skriver:

    Salt är något som är livsnödvändigt då natriumbrist kan göra att hjärnan sväller. Särskilt vid hård fysisk ansträngning kan man behöva en del salt. Men för mycket salt är inte bra. Sjukdomarna anses bli färre om saltkonsumtionen minskar från 10 till 8 gram per dag. Joderat salt ska man välja då jodbrist på 1800-talet gjorde folk sjuka.

  6. Eva skriver:

    Salt är viktig för kroppen