Vardags

Var noga med att tvätta dina skärbrädor. Det minskar risken att bli sjuk. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ökad risk för dålig mat
Nu har rötmånaden
börjat i Sverige.
Det är en månad då det är
ökad risk för att mat blir dålig.
Rötmånaden börjar
ungefär den 22-23 juli
och är en månad.
Då brukar det vara varma
och fuktiga dagar.
Värme och fukt gör
att mögel och bakterier
kan växa snabbare i mat.
Om du äter mat
med bakterier och mögel i
är risken stor att du blir sjuk.
Du kan bli magsjuk.
Men risken att bli sjuk
blir mindre om du
tar hand om maten
på rätt sätt.
8 Sidor har gjort en lista
med fem tips.
Du kan läsa dem i rutan nedanför.
Mat kan bli dålig
också när det inte
är rötmånad.
Det kan ju vara varmt
och fuktigt lite när som helst.
8 SIDOR/TT
Så håller du maten fräsch
Här är fem tips
för hur du håller maten fräsch.
- Låt inte kall mat
stå framme längre
än två timmar.
Stoppa in den i kylskåpet igen. - Se till att du har
ordentligt kallt i kylskåpet.
Fyra grader är
bra temperatur i kylskåpet. - Ta inte fram mer mat
än vad du kommer att äta upp. - Tvätta händerna ofta och noga.
Tvätta med tvål och vatten. - Diska dina skärbrädor noga.
Annars kan de sprida bakterier.
30 juli 2025
Alltså när jag ser bilden så vill jag varna alla! Ät inte zuchini som är länge hemma…eftersom en kvinna åt sådant och blev förgiftad och var på intensivavdelningen 6 dagar! Det var i Tjeckien!!! I den grönsak växer en farlig toxin…
så om du har hemma lång tid zuchini så kasta dem! Annars man måste tänka både i hemmet i på kiosek vad man äter…allt blir snabb gammal-även melon…lämna inte melon på bordet-ta några bitar och ge den till kylskåp tillbaka! Trevlig sommar till alla!!!🙂💛💙
Människor klarar mycket. Vit och grön och vit mögel är inte så farlig – som penicilin. Man kan bara skrapa bort topen för estetiska skäl. Altså om man är annars frisk med bra imunförsvar. Det är den gula som kan vara giftig. Värre är toxiner och de ser man inte och oftast smakar de inget. Aflatoxiner t ex.