Vardags

Gröt med lingonsylt och mjölk. Foto: Maja Suslin/Scanpix/TT
Gröt med speciell havre
Norska Sven Seljoms gröt
är bäst i världen.
Han vann världsmästerskapet, VM,
i att koka gröt i helgen.
VM var i den skotska
staden Carrbridge.
Priset är en särskild pinne
att röra gröten med,
en spurtle.
Gröten fastnar inte lika lätt
på pinnen som på en slev.
Sven Seljom vann
med en gröt kokad
på en särskild sorts havre,
svarthavre.
Det är en havre
som har svart skal.
– Jag vann nog tack vare
den knivskurna svarthavren
jag använder.
Den är väldigt speciell.
Det säger han till norska
tidningen Lindesnes.
VM i att koka gröt
har funnits sedan
år 1994.
8 SIDOR/TT

Svarthavre
-
Svarthavre är en särskild
sort av havre.
Svarthavre har svartbruna skal. -
Förr använde folk svarthavre
mest som mat till hästar. -
Jämfört med vanlig vit havre
är svarthavre fetare
och har mer fibrer.
6 oktober 2025
Det är väl gött😊