Vardags

En tallrik med gröt, sylt och mjölk.

Gröt med lingonsylt och mjölk. Foto: Maja Suslin/Scanpix/TT

Gröt med speciell havre

Norska Sven Seljoms gröt
är bäst i världen.
Han vann världsmästerskapet, VM,
i att koka gröt i helgen.

VM var i den skotska
staden Carrbridge.

Priset är en särskild pinne
att röra gröten med,
en spurtle.
Gröten fastnar inte lika lätt
på pinnen som på en slev.

Sven Seljom vann
med en gröt kokad
på en särskild sorts havre,
svarthavre.
Det är en havre
som har svart skal.

– Jag vann nog tack vare
den knivskurna svarthavren
jag använder.
Den är väldigt speciell.

Det säger han till norska
tidningen Lindesnes.

VM i att koka gröt
har funnits sedan
år 1994.

8 SIDOR/TT

FRÅGA

Äter du gröt?

Se hur andra har röstat

Loading ... Loading ...

Svarthavre

  • Svarthavre är en särskild
    sort av havre.
    Svarthavre har svartbruna skal.

  • Förr använde folk svarthavre
    mest som mat till hästar.

  • Jämfört med vanlig vit havre
    är svarthavre fetare
    och har mer fibrer.

6 oktober 2025

Vad tycker du om nyheten?
1 kommentar
  1. GRÖTISKA GRÖTISEN BABYYY skriver:

    Det är väl gött😊

Kommentarer och regler
Kommentera

Skriv din kommentar här.
Kom ihåg att följa våra regler.
Vi tar bort kommentarer som inte följer reglerna.

8 Sidor tar bort alla kommentarer
som bryter mot våra regler.

Skriv bara om sådant
som har med nyheten att göra.

Skriv ditt namn eller
kalla dig för något annat.

Du får inte låtsas vara
en annan person som finns på riktigt.

Skriv inte elaka saker om andra.
Det gäller personer,
grupper och religioner.

Skriv på svenska.

Fler liknande artiklar