Blogg

Vi måste lyssna på alla

Vi får ofta brev till 8 Sidor.
Det är läsare som skriver
och berättar om sina problem.

Det är alltid kul när vi får brev.
Men breven gör mig
också ledsen.

De som skriver verkar känna
att ingen lyssnar på dem.
Ingen bryr sig.

Jag förstår dem.
Sverige är ett bra land
på många sätt.
Men det är inte rättvist.

De som pratar perfekt svenska
och kan många fina ord
hörs mest.
De pratar i tv och tidningar.
De bestämmer i politiken
och företagen.

Men vem lyssnar på den
som har svårt
med svenska språket?
Vem lyssnar på den
som har gått i särskola?
Vem lyssnar på den
som sitter i fängelse?

Jag är glad att ni skriver
till 8 Sidor.
Det är viktigt att alla får
berätta om sina liv.
Och det är viktigt att lyssna.

Vi måste bli bättre på
att lyssna på alla människor
som bor i Sverige.
Inte bara dem som kan
finast ord eller pratar högst.

Först då kan Sverige
bli ett bra land för alla.

Profilbild

Moa Candil


21 januari 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

24 kommentarer

 1. Profilbild Milena skriver:

  Jag berömmer dig Moa- du är den andra svensken jag är stolt över efter Astrid Lindgren!! Tack ska du ha !!! Precis så är det-jag är en del av samhälle också men har svårt att förklara saker eftersom min svenska är svag!

 2. Profilbild Milena skriver:

  Jag född tre barn som ska leva och arbeta för Sverige men till nu jag var bare diskriminerad eller ignorerad och jag kan vara nyttigt också OM NÅGON LYSSNAR PÅ MIG!! Vi invandrare har hjärnor också-vi pratar bare andra språk!! Låt oss vara nyttiga för det land också!!Hälsningar Milena-som kommer från Brno!!

 3. Profilbild Milena skriver:

  Brno är den ödmjukaste och tryggaste ställe i Tjeckien och har fin och snäll befolkning!

 4. Profilbild rufta skriver:

  Helt rätt😀😀😀😀😀😀

 5. Profilbild arman skriver:

  sverige måste bestäma att de som gör krimenale saker då utvisa de till deras land.eftersom när de gör dåliga saker i sverige då kommer alla svenskar tror att alla är samma. men det är inte så. det finns olika maniskor man måsta inte tror så ☺ jag är en hjälpsam perosn och respekt mot alla maniskor ❤❤❤jag hoppas folk blir snäll mo varandra💚

 6. Profilbild Moa Candil Redaktör skriver:

  Tack för era kommentarer!

  Till Arman:

  Kanske är det vissa svenskar som måste ändra sig?
  Så klart är inte alla invandrare likadana.

  Den som tänker så har fel.
  Hälsar Moa på 8 Sidor
 7. Profilbild Milena skriver:

  Min man lider på grund av det! Alla-VERKLIGEN ALLA-är otrevlig mot honom!!Han förtjänar det inte-han skadade inte Sverige men var skadad! Han levde en hövlig liv här,arbetade och skadade inte Sverige på något sätt-inte med sina handlingar och inte med ord! Men nu han bara lider och han är fin person !!

 8. Profilbild Milena skriver:

  Även han är stor turknationalist så han var alltid lojal mot Sverige och dessutom stolt svensk medborgare!! Människorna och staten skadade honom mycket och bara Gud vet vilket fin person han är-neutral och positiv och ärlig! Efter honom vill inte ha Sverige på sin mark en så fin och intelligent turkisk gentleman som han är!!

 9. Profilbild Milena skriver:

  Det finns bara två grupp människor:de elaka och bra! Min man är besviken jättemycket-han berättade om Sverige mycket-hur det var förut och så vidare! Men idag svenskarna är tuffa och bortskämda och invandrare är också väldigt otrevliga och skadliga! Jag gillar alla fina människorna men jag är chockad och besviken på allt och alla!

 10. Profilbild Milena skriver:

  Sverige kan vara rikare på ekonomisk sätt och kulturel sammtidigt om alla ändrar sin dåligt attityd och har lite respekt! Till svenskarna-särskilt till ung generation vill jag påminna om svensk history när svenkarna invandrade till Amerika PÅ GRUND AV SVÄLT- och till invandrare att Vi kan inte kriga och på svensk mark

 11. Profilbild Milena skriver:

  och tar hit våra odemokratiska vanor hit-och särskilt till muslimerna-islam handlar inte om bråk om slöja!! Islam är system som är rättvisa för alla-för muslimer och andra också! Det är kort sagt från extrem till extrem och därför samhälle är splittrad och ingentig fungerar! Svenskarna själv blev amerikaner och invandrare -många av de-

 12. Profilbild Milena skriver:

  klagar på brist i demokrati i deras hemländer men själv handlar odemokratisk! Profet Mohammed var demokratisk-så tänk på det! Sverige gärna kritiserar andra länder men kan tänka sig först kritisera sig själv! Titta till ex.på samerna hur ni behandlar de illa till idag! turkiet har inte några etnisk grupp-det är stor mängd etniska grupper!

 13. Profilbild Milena skriver:

  En dag jag var i Danmark och jag var gravid och en man där tog min pass och sade: ”jag kan inte lämna dig går vidare först måste jag ställa en massa frågor”! han tog min pass och gick bort! Han uppförde sig illa och sade till min man att han kan går men jag får inte går! Jag hade en slöja där och hans uppförande var väldigt dum och otrevligt!

 14. Profilbild Milena skriver:

  Jag hade visum och han hade inte en rättighet stoppa mig! Är det rätt sådan uppförande?? Om jag hade där sexy kläder på sig så han vill inte skapa kaos??Kvinna är kvinna med slöja eller utan och skandinavie är väldigt intolerantmen sammtidigt ni sprider bild hur ”demokratiska” ni är!!

 15. Profilbild Milena skriver:

  När jag gifte sig med min man så han köpte till mig vackra slöjor i Turkiet och när jag promenerade i Brno så folk var väldigt överväldigad där och hade bara positiva kommentar…så alla kan tänka innan kräver nånting först på sitt uppförande och sitt inställning!!!!!

 16. Profilbild Milena skriver:

  Jag är snäll människa också Arman!!Men jag har fått nog verkligen!!!

 17. Profilbild Kossai skriver:

  Jag har varit här i Sverige i cirka fem år sedan. jag kände inte diskriminering eller kränkts av någon. I varje land finns det en liten andel människor som inte gillar utlänningar eller invandrare, men dessa människor representerar inte det svenska folket eftersom det svenska folket är trevligt, de och älskar att känna till andra seder och kulturer, utöver att de är artiga och respekterar andra.

 18. Profilbild Milena skriver:

  I vilket stad bor du Kossai?? Min man berättade att förut var människorna i Sverige trevliga och hjälpsamma men inte idag,tyvärr! Jag själv tycker att Sverige har stor mängd dåliga invandrare som skapar kaos här-men att det går att göra så att alla är lyckliga och glada och att det är utan problem att vara tolerant och så vidare!

 19. Profilbild Milena skriver:

  Om en människa har bra motto i sin huvud så kan inte sådana människa skada andra!!

 20. Profilbild Kossai skriver:

  Hej Milena! det är inte viktigt var jag bor. jag menar att platsen spela inte stor roll, men handlings personen som gör bra absolut kommer att få bra från andra. Jag håller med dig att det finns flera dåliga invandrare , och de påverkar på rykte andra invandrare.

 21. Profilbild Milena skriver:

  Det är så! Alla är elak mot min man och han liderr på grund av det!Min man skadade inte svenska samhälle på nåt sätt och han förtjänar det absolut inte! Medan andra skapar bare bråk och kaos! Han är en människa och man och någon kan vara hövligt mot honom!!

 22. Profilbild Milena skriver:

  Han levde här en hövligt liv!

 23. Profilbild Natala skriver:

  Jag heter Natalа. Jag bor i Donetsk, Ukraina. Jag lär mig svenska. Din webbplats hjälper mig. Tack så mycket!

 24. Profilbild Milena skriver:

  Vad härligt Natala!