Krönika

Jag blir aldrig fri från skolan

Matematik var ett av
mina värsta ämnen
när jag gick i skolan.

Jag ska aldrig öppna
en bok i matematik igen.
Så tänkte jag när skolan var slut.

Men så blev det inte.
Min äldsta dotter hade också svårt
med matten i högstadiet.
Jag var tvungen att hjälpa till.

Helt plötsligt satt jag
framför böckerna i matematik igen.
De såg inte likadana ut.
Men talen var desamma.
Lika svåra och omöjliga att förstå.

Jag fick jobba hårt för
att hjälpa min dotter.
Det var tungt och svårt.
Men jag är vuxen nu och vet
att det inte går att ge upp.
Vi måste kämpa för
att lära oss svåra saker.

Min dotter går gymnasiet nu.
Hon gör sina läxor själv.
Men min son går i högstadiet.
Nu behöver han hjälp
med matematiken.
Jag får fortsätta att kämpa
med samma tal igen.

Jag suckar tyst framför böckerna
och längtar till den dag
då sonen gör läxan själv.

Men det är dumt att tänka så.
För snart börjar mitt tredje barn i högstadiet.
Hon kommer säkert också
att behöva min hjälp.

Ibland skrattar jag
när jag tänker på mig själv som ung.
Så dumt att tro att jag
inte behövde lära mig matematik.
Tänk om jag kämpat hårdare
med matten i stället.
Då hade det inte varit så jobbigt nu.

Katrin Kasström


2 maj 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

9 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Jag minns skolans matematik som en enda stor plåga. På två lektioner skulle klassen hinna räkna 100 tal. Jag hann räkna cirka 25. Så svårt var det för mig att förstå hur man skulle räkna dem, så att det blev rätt.

 2. Lollo skriver:

  Bra att du kämpar!😀

 3. Anonym skriver:

  Om man inte förstå ämnet, hatar man det.
  En del måste man lära utan till, som namn på vänner. Andra delar måste man förstå och tänka. När man förstår ämnet, då tycker man om det.

 4. Luisa skriver:

  …så uppriktigt du är Katrin! Det finns två sort hjärnor-ett som fungerar bra på matte och dåligt på språk, den andra som fungerar bra på språk och dåligt på matte och den tredje sort som min mamma hade-

 5. Luisa skriver:

  som fungerar utmärkt på språk och på att räkna men klarade inte lära sig arabiska siffror och aldrig förstod vad geometri handlar om! det är inte ditt fel-du kämpade men klarade inte det!

 6. Luisa skriver:

  De måste kämpa csjälva men att betala de extra lärare är bra också! min matte var alltid 2,5 så fick jag 3 på slutbetyg! Men det är bra att du bryr sig faktisk! Man vet aldrig vilket utmaning man har framfört sig…

 7. Luisa skriver:

  för mig var det först lära sig turkiska, senare svenska…men de kan hjälpa varandra och du om du försoker så du tränar din hjärna! Vi hade så mycket matte i grundskola att jag var bra förbered på vidare studier i sjuksköterska skola och pluggade inte matte där faktisk! Hoppas att det löser sig!

 8. Anonym skriver:

  Matte är kul

 9. En människa skriver:

  Jag råkade kasta min mattebok i valborgs elden så jag fick köpa en ny🥲