Krönika

Var tog all hjälp vägen?

Min syster har
en del funktionsnedsättningar.
Bland annat har hon
lite svårt att gå
och problem med balansen.
När vi var barn minns jag
att hon fick mycket hjälp. 

Hon fick ofta åka till
en sjukgymnast för att träna. 
Hon fick också träna simning
på ett särskilt bad.
Och hon fick låna hem leksaker
som skulle hjälpa henne
att träna upp sin kropp.

I dag är min syster vuxen. 
Hon behöver inte längre leksaker.
Men hon behöver fortfarande träna sin kropp.
Jag trodde att hon skulle få
bra hjälp som vuxen också.
Men det verkar vara
svårare att få sådan hjälp nu.

Sjukgymnasterna har inte tid
att träffa min syster så ofta.
De har i stället skrivit
en lapp med övningar
som hon ska göra hemma helt själv.
Men min syster glömmer
oftast bort att göra dem. 

Jag och min syster försökte
också ordna särskild simträning för henne.
Men sjukgymnasterna där
sa att min syster hade
för stora funktionsnedsättningar.
Hon fick inte komma dit.

Min syster älskar att cykla.
Men hon kan inte cykla själv.
Därför frågade jag kommunen
här i Stockholm
om det gick att låna
en tandemcykel till oss.
Det är en cykel som två kan cykla på samtidigt.

Men kommunen har inga sådana hjälpmedel.
De har inte ens
en träningscykel att låna hem.

Jag har alltid trott
att Sverige är bra på
att hjälpa personer
med funktionsnedsättningar.
Men det verkar
inte stämma längre. 

Katrin Kasström


21 augusti 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

29 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  Mycket bra artikel. Jag har själv ett flertal funktionsnedsättningar. Men det är allt för sällan som samhället har gett mig någon hjälp. Och har jag väl fått hjälp så har jag antingen fått betala dyrt för den eller också har jag bara fått ha den under en kort tid.

 2. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) För 15 år sedan hade jag en stödkompis som jag trivdes bra med. Men henne drog plötsligt kommunen in för mig. De sa att hon behövdes bättre någon annanstans. Jag har också ansökt om att få delar av bostaden ljudisolerad. Men det har jag också fått avslag för.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Bebi Peggy,
   det är väldigt tråkigt
   att höra att du inte känner
   att du får den hjälp du behöver.
   Jag tror att det är många
   som känner så tyvärr.
   Hälsningar Katrin

 3. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) Just nu har jag drabbats av en stroke på vänster sida, vilket gör att jag har svårt att utföra vissa rörelser. Bland annat klarar jag inte längre av att låsa ytterdörren. Jag har fått sjukgymnastik som jag måste betala 200 kronor per besök. Men jag tror inte att jag får mer hjälp än så.

 4. Anonym skriver:

  Ju vad gör man ?
  Var positiv och tacksam för det lilla kvar, som du fortfarande har.

 5. Anonym skriver:

  Många som behöver hjälp, men det är samma resurser som ska delas till flera.

 6. Luisa skriver:

  Alltså fråga mig! Jag är inte sådant person som gillar att klaga men jag är sjuk och klarar inte mycket! Jag måste berömma min man som sköter allt-annars jag vet inte vad jag ska göra! Jag har ont i kroppen, min huvud snurrar…

 7. Luisa skriver:

  och jag klarar inte ens laga mat! Vem bryr sig??? Jag försöker att vara frisk men det går långsamt! Man är verkligen besviken att ingen bryr sig…i vilket land vi lever? För några år kanske två jag kunde inte bajsa eftersom jag alltid ramlade från toa…ingen kan förstå vad jag överlevde!!!

 8. Luisa skriver:

  Hej bebi! Hur mår du??? Alltså jag tänker på dig ofta och vill skicka dig nånting-hoppas att jag klarar det denna år-först måste jag skicka några brev och paket till andra! Men jag vill be till Gud för dig…ha tålamod, jag tror att jag klarar hjälpa dig! Använda inte salt och för mycket färdig produkter! Kram från Milena

 9. Luisa skriver:

  Staten måste bryr sig om sina medborgare! En annat sak är att jag tror att Sverige måste göra nånting som kallas -”halv pension”…jag själv är frustrerad över situation verkligen!😢

 10. Anonym skriver:

  Vad är ”halv pension”

 11. Bebi Peggy skriver:

  Det som drabbat mig är att en artär brustit ovanför höger öra och med det orsakat en blodpropp, så att jag med det har svårt att röra vänster arm och hand samt att vänster ben känns tungt. Jag har fått utskrivet en medicin som ska göra blodet tunnare, men ännu har jag inte märkt något positivt resultat.

 12. Luisa skriver:

  Sluta salta! Ät ordentligt mat och försök be kommun att skicka någon som hjälper dig! Undvik äta salam och sådant…fråga din blodgrupp!Gå ut och försok röra dig…

 13. Luisa skriver:

  ”Halv pension” är att man är pensionerad och har rätt att stanna hemma-samtidigt att kan jobba lite om man klarar det!!! Vi hade vän i Tjeckien som hade skadad hand och var dentist så hon jobbade halv dagen!!!

 14. Bebi Peggy skriver:

  Tyvärr så finns det mat som gör att blodet blir ännu tjockare än vad det redan är och med det gör att medicinen inte fungerar i det syfte den ska. Jag tänker främst då på alla gröna bladgrönsaker samt broccolli som innehåller K-vitamin som gör att medicinen fungerar tvärtemot.

 15. Bebi Peggy skriver:

  Ska i mitten av september uppsöka en läkare inom den alternativa medicinen. Kanske hon kan ge mig en hel del tips angående vad jag kan äta respektive bör undvika. Idag har jag i alla fall besökt en sjukgymnast och tränat musklerna.

 16. Luisa skriver:

  HEj Bebi! Jag tänker på dig! Hoppas att du mår bra! Fråga din doktor din blodgrupp och skriv här! Stressa inte! Du måste vara optimist! Jag vill gärna hjälpa dig när jag kan ! Är några oliver varje dag!!!

 17. Luisa skriver:

  Jag själv mår så där-jag har mat men det räcker inte! Jag har ont i kroppen! Men jag ber för dig! Hoppas att jag klarar hjälpa dig lite! Försök motionera så mycket du kan! Kram M

 18. Luisa skriver:

  Min man berättade att hans vän hade eksem och staten betalade honom resa till Spanien!!! Så VAR SVERIGE FÖRUT KATRIN! Jag har ont i kroppen flera år och ingen bryr sig! Det är verkligen katastrof att människor i Sverige betyder inget! Jag är förtvivlad och besviken och arg!

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Luisa,
   det är väldigt tråkigt att höra
   att det finns fler som
   känner att de inte får den hjälp
   de behöver.
   Hälsningar Katrin

 19. Luisa skriver:

  Jag letade själv på nånting men allt är dyrt faktisk! Jag behöver sol mycket! Jag tänkte inte att jag kan hamna i sådant situation faktisk…det är sorgligt! Vad synd!😢

 20. Luisa skriver:

  Hej Bebi! Hur mår du?? Jag ber för dig mycket! Hoppas att du är ok! Det är bra äta för dig spenat och morot eftersom du är siffra 7-glöm inte skriva din blodgrupp här! Jag tänker på dig! Kram M

 21. Luisa skriver:

  Senare jag skriver mer…jag är trött nu! Undvik salt!!! Fisk och allt från havet-undvik fast food-frukt juice och gröna grönsaker och soppor från dem!!! Sköt om dig!❤😊🥰

 22. Luisa skriver:

  Hoppas att det är bra med dig Bebi! Jag ber för dig!!!🙂

 23. Bebi Peggy skriver:

  Armen och benen känns tunga på mig. Värst är det när jag varit stilla en längre stund. På torsdag ska jag träna hos sjukgymnasten och om tre veckor träffar jag en alternativ läkare och där jag tror att hon kommer ha mer tid för mig än vad de stressade läkarna på sjukhuset har. Hon finns i samma hus som ICA.

 24. Bebi Peggy skriver:

  (forts.) Har hittat på nätet en tabell över de livsmedel som har mest K-vitaminer och som jag därför bör undvika. Har sett att det finns höga halter av detta i äggula. Därför är heller inte majonnäs bra.

 25. Luisa skriver:

  Fråga din blodgrupp! Hoppas att du kan går! Saker jag skrev du får äta är för de som är siffra 7 -som du är! Jag har en vännina i Kanada som jag är väldigt orolig över så vänta lite! Hoppas att kommun skickar dig en sjuksköterska!

 26. Luisa skriver:

  Vi bor inte i samma stad-om du bor här så vill jag besöka dig! Ät ordentligt! Läs en bok…ha det bra och informera mig!!!🥰😎

 27. Luisa skriver:

  Hoppas att du mår bra Bebi! Jag ber för dig! Dessutom det är många andra som behöver hjälp och det bekymrar mig! Jag är fortfarande dåligt-hoppas att det blir bättre…Bebi skriv ditt blodgrupp här!