Krönika

Ta hand om dina skor

Nu är det kallt väder.
Det är dags att ta fram
de varmaste skorna till vintern.

Skor som är gjorda på ett bra sätt
kan hålla i många år.
Det gäller bara att
ta hand om dem ordentligt.

Det lärde jag mig
efter att skorna
som var mina favoriter
gick sönder.
Det var ett par vinterskor
som jag älskade.
Ändå skötte jag inte om dem.

Jag var inte försiktig
med dragkedjan till skorna.
Jag slet för hårt när jag
drog upp dragkedjan.
Den höll inte länge.

Jag tog inte heller
hand om skinnet i skorna.
Efter några år blev det torrt
och började spricka.

En vinter gick det inte
att använda skorna längre.
Det hade gått hål i skinnet.
Jag blev ledsen.

Efter det började jag
förstå att jag måste ta hand
om mina skor bättre.
Nu för tiden vill jag
att de ska hålla länge.

När jag köper nya skor
så frågar jag i butiken
hur jag ska ta hand om skorna.

Varje höst smörjer jag in
eller sprejar skorna
med ett särskilt medel.
Det skyddar dem
från snö, smuts och vatten.
Och jag drar aldrig mer
upp dragkedjan snabbt.

På våren smörjer jag
in skorna igen
innan jag lägger undan dem.

Och så stoppar jag papper
längst fram i skorna.
Då har skorna kvar
sin fina form
när jag tar fram dem
nästa vinter.

Katrin Kasström


22 november 2023

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

8 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Hej
  Ja,jag brukar också smörja in mina skor till vinter,även stövlarna med.😀😀😀😀

 2. Luisa skriver:

  Bra! Min man ge dig råd Katrin! Han är fackman!!!🙂

 3. Bebi Peggy skriver:

  På grund av att snön kom så plötsligt fick jag avbeställa besöket hos sjukgymnasten. Jag råkar nämligen inte ha några bra skor just nu. Skorna ska dessutom vara lätta att sätta på fötterna, nu när jag har svårt att röra ena armen.

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Vad tråkigt att höra,
   Bebi Peggy.
   Hälsningar Katrin

 4. Bebi Peggy skriver:

  Jag vet faktiskt inte när jag kan ta kontakt med sjukgymnasten igen. Även om jag skulle få tag i ett par bra skor, så är det för mig omöjligt att ta mig dit pga att kommunen är dåliga på att bekämpa halka. Däremot kan de som styr slösa pengar på att äta julbord för flera hundra kronor.

 5. Luisa skriver:

  UF! Bebi -jag har dig framför mina ögon hela tiden-men jag är i liknande situation! Min jacka var gammal så min man köpte mig två nya just nu och betalade stor summa för tandläkare! Sko kan hålla många år om man sköter om dem men oavsett vad en vacker dag måste man

 6. Luisa skriver:

  betala ny! Jag räknar att jag hjälper dig men just nu jag måste prioritera några andra människor och en av de är min vännina i Kanada! Jag är orolig för henne! Var på bra humor-jag skickar dig nånting om jag inte dö! Akta ute-ramla inte!!! Kram M

 7. Luisa skriver:

  PS:det är sorgligt att vissa bara köper och kastar och vissa har inte en plagg på sig! Dessutom Katrin har rätt-om man sköter om sko så man kan använda de många år och spara miljö och pengar!!! Vad synd!