Sverige

Bilden är tagen i en korridor i en skola. Vi ser några röda skåp. I bakgrunden syns elever, de är suddiga.

Många får inte gå gymnasiet. Foto: TT

Många får inte gå gymnasiet

I fattiga områden i Sverige
finns det många elever
som inte får gå gymnasiet.
Deras betyg räcker inte
när de slutar nionde klass.

Var tredje elev
i de fattiga områdena
kan inte söka till gymnasiet.

Det säger tidningen
Grundskolan.
De har undersökt 59 skolor
i områden där många
är fattiga.

För att få gå gymnasiet
så måste du ha godkända
betyg i flera ämnen.

8 SIDOR/TT


29 januari 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

30 kommentarer

 1. Milena skriver:

  alltså alla är skyldiga till deta!! Men om skola är väl-fungerande så många av de kan gå vidare!! Staten måste ge den bästa pedagoger till område där invandrare bor-i så fall alla kan prata svenska tillräckligt och utbilda sig och klara skola! Föräldrar har ofta dåligt utbildning och vet inte hur de ska hjälpa deras barn!

 2. Milena skriver:

  därför måste svenska staten ge garanti och utbilda alla barn och ungdomar för att undvika okunnigheten!!

 3. Milena skriver:

  samtidigt som ataturk sade: ”barn är framtiden” så alla kan tänka hur framtiden ska ser ut om ungdomar vill inte ha tillräckligt utbildning!! Så sluta disskriminera invandrare barn och ge de möjlighet att utbilda sig!!

 4. Moha skriver:

  Ibland kan man händer men fattiga människor alt smart hjärna med rika människor vem är bättre nu Fattiga eller rika kämpa alltid sen vinna jag blev ✌️💚💙 men inte fattiga vi alla rika ☀️🗽

 5. Ejsvensk skriver:

  Alla vande sig att staten måste göra något åt dem, men de glömmer att de också bör ge någonting istället, de alltid påhittar något ledning för att borta sina skyldigheter från staten av sig

 6. Milena skriver:

  det är inte sant-om man kastar invandrare barn i förberedelseklassen så de kan aldrig lära sig ordentligt svenska! De har bare skola-eftersom deras föräldrar förstå inte svenska-i så fall skola ska vara perfekt!!

 7. Milena skriver:

  Moha kan du skriva det om-jag förstå verkligen ingenting!

 8. Anonym skriver:

  Dålig som nyhet

 9. Monica skriver:

  De går väl i förberedelseklass för att få lära sig svenska ordentligt?Menar Milena att det är dåligt?

 10. Reflektion skriver:

  Tyvärr på förberedelseklasserna tas bort nästan alla ämnen. Med fokus på svenskinlärning hinner eleverna att glömma bort andra kunskaper. Socialt, blir eleverna isolerade, de kommer inte i kontakt med svenska elever. Att släppa in dessa elever i den ordinarie undervisningen och erbjuda studiehandledning på modersmålen vore mer effektiv.

 11. Anonym skriver:

  Dåligt😠

 12. Anonym skriver:

  Svenska skola är en katadtrof och förberedelseklasser är absolut onyttigt och de har inte gympa och andra ämne och de behöver kontakt med andra svenska barn för att lära sig språket snabbt! det är bare rasism mot barn-att kasta de där.ge de inget och senare skriva självberöm hur är skola ”fantastisk”!

 13. Milena skriver:

  Skola skrev mycket beröm om sig sjäv hur de har gympa 5 gånger i vecka och hur de arbetar med integration men förberedelse klasser hade inte gympa alls och att barn i förberedelseklassen möter inte andra barn de skrev inte!! Det var min man som skrev klagomål om det -men ingeting hände!

 14. Youyou skriver:

  Vilket är förhållandet mellan det fattiga området och elevens nivå؟؟ Jag förstår inte vad du menar Tack

  1. 8 Sidor Redaktör skriver:

   Hej Youyou

   Det är svårare att få bra betyg om du kommer från en fattig familj.
   Det är lättare att få bra betyg om du kommer från en rik familj
   och om dina föräldrar har en lång utbildning.
   Det finns också andra saker som spelar roll.

   /8 Sidors redaktion

 15. Milena skriver:

  Skola är problem!!! Även barn kommer från fattiga familjer och fattig område så skola kan ordna bra utbildning! min farmor var lärare och hade 50 barn i klassrum och först hennes lön var 610 tjeckiska kronor! Dessutom hon kunde inte bestämma vilket skola hon vill undervisa och staten skickade henne bort till tyskgränsen!

 16. Milena skriver:

  Skola måste ha bra utbildning och disciplin och alla kan lära sig någonting i så fall! Det är staten fel att barn och ungdomar är okunniga!

 17. hussein ahmed skriver:

  min syn jag säger att regeringen sverige byta regler skolan måste alla elevar de ska stannar utbildning regering sveroige inte tänka ungdomar i alla området

 18. Milena skriver:

  Skola kan ge den bästa pedagogerna till skolor som har mest invandrare barn! Idag det fungerar tvärtom och det påverkar utbildningen också!!!Staten kan också ornda distanskurs för invandrare kvinnorna eftersom de har ofta barn och kan går inte till skola. I så fall de har mer tid att studera hemma och klara språket!

 19. Milena skriver:

  Folk och barn måste blandas först!!!!

 20. S& M skriver:

  Jag tycker att familjen har stor roll i sina barn spelar ingen roll om de är fattiga eller rika , det viktigaste är hur de hjälper sina barn i inlärningstrategi. Svenaka skolor behöver ackså ändra i sina undervisningsteknink och ta eleverna lite hårdare.Barn är barn

 21. Anonym skriver:

  Det är sant-vi är fattiga också och våra barn studerar på universitet-men vi gav de stöd mycket och stödjer de så mycket vi kan och de istället hjälper mig med min svenska och så vidare! Familj är viktigt-förnuftig och skicklig och så vidare men skola har sin roll också!

 22. Anonym skriver:

  När jag var på komvux i Malmö hur de var mot oss så jag lämnade skola och stannade hemma istället men kurs var bra och nyttigt och lärarna var också trevliga! Skola måste vara bra och hjälpa till-det är jätteviktigt!

 23. Lifta upp varandra skriver:

  Ligger inte Sverige högst upp på listan med länder som har mest demokrati?
  Alla människors likavärde, frihet att utrycka sig muntligt o skriftligt, rätt till utbildning osv ingår I demokrati.
  För människans skull borde skoltillgång och skolresurs vara lika fördelat oavsett om ett område är rikt eller fattigt.
  Jag har märkt att visa lärare bedömer elever utifrån deras bakgrund och får en elev ett vis resultat på första provet, då tror de inte att man utveclar sig. De sätter samma provs betyg ett helt år.
  Ingen är fattig och ingen är bättre än nån. Vi är människor som var och en av oss har våra unika personligheter.

 24. Milena skriver:

  Om skola är bra så går det bra nästan för alla! jag upplevde samma problem när jag var liten-pedagoger gav mig alltid dålig betyg eftersom jag var inte från kommunist familj och min mamma byte min skola och senare jag hade mycket bra betyg! skola var känd på den tiden-det var sträng och rättvis!

 25. Milena skriver:

  Så jag har två betyg från sjätte klass så det är bare bevis vilket odjur kommunisterna var! Personal på svenska skola har inte medkänsla med invandrare barn-om de hjälper de så kan de klara skola också! Dessutom det är jätteviktigt eftersom invandrare har många barn och om de vill okunniga så vi kan ser ”framtid” i Sverige!

 26. Milena skriver:

  Om ni vill så jag kan berätta hur de var mot mig på komvux i Malmö! De ljuger också!

 27. anonyn skriver:

  Hffff😔

 28. Alaa skriver:

  mina barn behöver ett rum för att kunna studera vi är fem personer som familj bor i tre rum

 29. Milena skriver:

  anpassa din lägenhet då-och stäng tv och ger utrymme och möjlighet för att de kan studera; lung och ro är det viktigaste och motivation! Även på bibliotek du kan köpa biliga fina böcker som kan hjälpa dem!!