Sverige

Han sitter i en rullstol som går på el. Han tittar in i kameran. Han har en keps och en grön t-shirt.

Tobias Holmberg. Foto: Magnus Andersson/TT

Ingen frågade honom om sex

Människor med olika
funktionsnedsättningar
kan oftare ha problem med sex
jämfört med andra människor.
Det visar en ny undersökning.

Tobias Holmberg är 28 år.
Han har en funktionsnedsättning
som gör honom svag i alla muskler.
Han sitter i en rullstol
som går på el.
Och han har personlig assistans
dygnet runt.

Tobias Holmberg minns första gången
som samhället visade
att han var en person
som inte skulle ha sex.

Det var när han hade missat
lektionerna om sex i högstadiet.
Han frågade sin lärare
hur han skulle göra för att läsa ikapp
det han hade missat.
Då sa läraren att Tobias
inte behövde de lektionerna.

– Ett sådant svar visar
att folk inte tycker
att vi med funktionsnedsättningar
har en sexualitet,
säger Tobias Holmberg.

Och det tog lång tid
innan någon som jobbar i vården
frågade honom om sex.
Då var han 25 år gammal.

– Om jag inte får lära mig
hur min kropp fungerar
är det lätt att tänka
att ingen vill ha sex med mig.
Det är som att jag inte finns,
säger Tobias Holmberg.

Det svåraste med sex för honom
är att det kräver planering.

– Det kan vara svårt
att följa med någon hem.
Det kanske inte finns en hiss.
Och ibland är jag rädd
att den som jag vill ha sex med
ska säga nej,
säger Tobias Holmberg.

8 SIDOR/TT


5 augusti 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

9 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  Det finns mycket hjälp medel. om sex finns dildo konstgjord plast erektion som kan använda själv eller på andra. om sex får att ha barn finns konstgjord befruktning hos en fertilitets klinik. lycka till

 2. Bebi Peggy skriver:

  Jag känner faktiskt igen mig i killens situation. Jag har en diagnos som sorterar under autism. Och när jag gick i nian och de andra i klassen skulle läsa barnkunskap, då fick jag istället läsa litteraturhistoria. Lärarna sa att jag inte var lämplig som förälder till något barn. Jag fick däremot läsa om sex på biologin.

 3. Bebi Peggy skriver:

  Att läsa om sex på biologin var däremot något som lärarna ville att jag skulle. Där var de extra noga med att informera mig om preventivmedel samt om onani. De sa att helst av allt skulle jag nöja mig med en puss och en kram och att en djup kram kan i mitt fall ersätta ett samlag.

 4. Luisa skriver:

  Det är katastrof Bebi! Alltså jag ser det hur efterbliven Sverige är och hur allt går dåligt! Jag vill säga mycket men just nu jag kan inte samla tankarna! Naturligtvia alla har rätt till information och jag förstå hur han känner!

 5. Luisa skriver:

  Jag har förstående för honom som individ-men på andra sida när jag gick i skola så vi hade inte lektionerna om sex och dessutom ingen aldrig sade till mig att jag har rättigheterna så när jag läser artikel så det är löjligt för mig och komisk!

 6. Luisa skriver:

  Men jag alltid försöker förstå andra-hur de tänker och varför och varför de har inställningar som de har! Livet man måste ordna människa själv-man kan inte förvänta förståelse eller annat men

 7. Luisa skriver:

  att pedagoger är så dumma det är synd! Ibland jag tänker på de som är utan lem-till ex.har inte händer och hur fin de målar!!! Jag har händer och målar inte! Alltså det är alltid människa som står framför oss!

 8. Zainab Alkhalaf skriver:

  Jag tror att ingenting är omöjligt idag.

 9. 🦋🧝🏻‍♀️NAKEN👅GUDINNA💦🥵 skriver:

  Jag anser att Sverige måste legalisera prostitution och sexindustrin💒🖤eftersom Sverige verkligen halkar efter när det gäller utveckling av sex💄💋Sverige bör följa exemplet från åtminstone🍦USA🍭och som ett maximum följa🍯Nederländernas👅exempel💦🥵