Sverige

 • WEB_INRIKES

  Domstolen tingsrätten i Stockholm friar en syrisk man. Foto: TT

 • Mideast Syria

  Staden Homs i Syrien under kriget år 2012. Foto: AP/TT

Viktig militär frias av domstol

En syrisk man blir friad
av domstolen tingsrätten
i Stockholm.

Mannen var tidigare
en viktig militär i Syrien.
Han var misstänkt för
att ha gjort allvarliga
brott i kriget i Syrien.
Det kallas grov medhjälp
till folkrättsbrott.

Brotten ska ha hänt år 2012
i städerna Homs och Hama.

Mannen misstänktes för
att ha varit med och gjort
attacker mot vanliga människor.
Flera tusen människor dog
eller blev skadade i attackerna.

Domstolen i Stockholm
säger att det inte är säkert
att mannen var med i attackerna.
Därför blir mannen friad.

Rättegången mot mannen
är den första i Europa
som handlar om
hur regeringens militärer
har krigat i Syrien.
Det säger organisationen
Civil Rights Defenders.

Mannen slutade
som militär år 2012.
Han är i dag 65 år.
Han bor i Sverige.

8 SIDOR/TT


20 juni 2024

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

18 kommentarer

 1. Molliepanda13 skriver:

  Vad heter han i första namn??? 8 sidor jag vill ha svar. Tack från molliepanda13

 2. Anonym skriver:

  Hej allihopa! Jag vill helst inte säga vem jag är och vad jag heter.
  Jag är ifrån Syrien. Jag har bott i Sverige 5,5 år. Jag kan nästan allt som har hänt i Syrien.

 3. Anonym skriver:

  Det är jag igen. I 50 år har familjen al-Assad och Baathpartiet styrt Syrien med järnhand. Bashar al-Assad, son till den förra presidenten Hazel al-Assad, utnämndes år 2000 till Syriens president i ett iscensatt val utan motkandidater.

 4. Anonym skriver:

  Under sitt styre har Assad koncentrat makten inom sin närmsta familj och ytterligare begränsat de mänskliga rättigheterna i landet.Våren 2011 utbröt omfattande demonstrationer runtom i landet i protest mot regimens utbredda korruption och med krav på demokratisk frihet.

 5. Anonym skriver:

  De fredliga protesterna möttes av våldsamt motstånd från Assads styrkor som började använda sig av allt mer extrema metoder i takt med att fler människor krävde regimens avgång. Våldet eskalerade i samband med att olika oppositionsgrupper och rebellstyrkor formades och anslöt sig till striden mot Assad-regimen.

 6. Anonym skriver:

  Det tioåriga inbördeskriget i Syrien har lett till att över tolv miljoner människor drivits på flykt och omkring 400 000 människor dödats. Över 80 000 personer som förknippats med protesterna och oppositionen har försvunnit i händerna på regimen.

 7. Anonym skriver:

  Enligt OHCHR, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, har Assads styrkor, såväl som icke-statliga grupper, begått brott mot mänskligheten och krigsbrott som innefattar massaker, kidnappningar, tortyr, våldtäkt, mord på civila och användning av kemiska vapen.

 8. Anonym skriver:

  Och det var allt jag visste. Och jag vet… jag är duktig. Det handlar om att veta vad som händer i mitt land
  😢😔😤

 9. Anonym skriver:

  TÄNK OM DET BLIR INBÖRDESKRIG PRECIS SOM MITT EGET LAND: Vad GÖR ni faktisk då om ni INTE är redo. ni kanske blir rädda. Ibland finns det människor som bara ger upp och DÖR.
  Synd va? Jag har faktisk de senaste åren rätt jobbigt i skolan för att jag behöver liksom jobba mer hemma. Jag ville ha mycket fritid.

 10. Anonym skriver:

  Men snart känns det lättare såklart😴😴🥳

 11. Anonym skriver:

  Eller det är redan lättare. Jag har sakt att jag bott här 5,5 år då är de liksom kanske 5,4 år jag har gått i skolan

 12. Luisa skriver:

  HM! Är det sant??? Jag bodde i Homs ett år och det var härligt år! Jag är ledsen för vad hände där-men jag har svårt att tro att Asads familj är så elakt! Är det sant verkligen???

 13. Luisa skriver:

  PS: jag tänker på Syrien ofta men jag tro inte att folk där hade lidit-människor hade det bra när jag var där!!! Vafrör just Asad styr där???

 14. Luisa skriver:

  Det är så sorgligt och komplicerat med Syrien! Men hoppas att jag besöker staden Homs en vacker dag!!!🙂

 15. Anonym skriver:

  Ja det är sant Luisa!. Allt med kriget och det där var faktiskt allt styre från Assad. Han gör sånna våld. Jag tror det var så att han träffade Rysslands president och så var han överens

 16. Anonym skriver:

  Oj jag glömde säga Luisa. Ibland kommer man till sitt hemland område. Men då känner man att det är inte något men om man kanske har bott där flera månader eller flera år då känner man amen oj då här kan jag ju inte leva. det är farligt.💔💔😭

 17. Anonym skriver:

  Så det var nog Assad som gjorde allt. Alltså inte många vet vem som egentligen har krigat i Syrien men många säger i alla fall att det där var Ryssland som gjorde det. Assad och Rysslands president var ju överens över någonting som jag inte vet vad det är men det handlar säkert om kriget..

 18. Luisa skriver:

  Hm! Jag vill inte kommentera nu-visa saker jag vill inte skriva här-men går och börja bygga Syrien! (Så att jag kan resa dit en vacker dag…) -det var väldigt romantisk där!!!