Vardags

Tvä händer spelar på ett piano.

Någon som spelar piano. Foto: AP/TT

Musik kan göra grannen arg

Brukar du spela instrument
hemma i din lägenhet?
Det är inte säkert
att dina grannar gillar det.

Det visar en ny undersökning
som tidningen Hem och hyra
har gjort.

Det är vanligt att grannar
klagar på folk som spelar
instrument i sina lägenheter.

Det är vanligare att grannar
klagar på män som spelar
jämfört med kvinnor som spelar.

Det beror på att män oftare
spelar på instrument som låter högre.
Det berättar Dan Lundberg
som är expert på musik.

Gitarr och piano
är de vanligaste instrumenten
som folk spelar i sina lägenheter.
Det visar undersökningen
från Hem och hyra.

8 SIDOR/TT

Spelar du instrument hemma?
Eller har du en granne som brukar spela?
Vad tycker du?
Skriv gärna en kommentar och berätta.


7 januari 2022

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

21 kommentarer

 1. Bebi Peggy skriver:

  När jag var tonåring brukade jag spela gitarr och sjunga visor. Några år senare hade jag en granne som spelade synt och som jag blev störd av. Han spelade dessutom alltid samma låt på den. ”Axel F” ur filmen ”Snuten i Hollywood”. Jag både klagade på honom och till min hyresvärd.

 2. Bebi Peggy skriver:

  Även grannar som spelar musik från skiva eller radio blir jag störd av. Hade en gång en tjej som bodde i lägenheten ovanpå min som spelade Carola på en ljudnivå som var så hög att jag trodde att jag hade Carola i mitt kök. Jag blev tvungen att flytta. Hennes ungar brukade dessutom banka i elementen klockan 6 på morgonen.

 3. Anonym skriver:

  Jag bor i en lägenhet på första våningen men det är mycket svårt för att min granne bor på andra våningen de spelar mitt i natten. De spelar gitarr när de vill som helst och jag klagar inte så att de har måste respektera på lägenhet. Alla vet att på lägenhet man för inte spelar efter klockan 10 heller 11.😔

 4. Bette Wont skriver:

  Önskar jag hade Carola i mitt kök!

 5. Agnes skriver:

  Jag bor inte i en lägenhet! 😜

 6. Hk skriver:

  Fast jag gillade musik ö instrumentspel, men såklart jag blir arg när min granne spelar i högre. Jag tycker det e orspektabel för granne.

 7. Abbe skriver:

  Jag har inte instrument i hemma men jag gillar att spela men måste respekteras på grannar.

 8. Anonym skriver:

  Jag bor i en lägenhet.Mina grannar är mycket snälla. Jag gillar inte spela gitarr 🎸 och andra saker 🤷🏻‍♀️

 9. Annika Danielsson skriver:

  Jag hade en nyinflyttad granne i Farsta som spelade stereo mitt i natten. Då ringde jag på och bad honom sänka volymen. Nästa natt var det likadant. Då frågade jag honom ifall han kände sig ensam och behövde någon att prata med. Efter det så var blev det tyst.

 10. Anonym skriver:

  Jag bor i hus

 11. Lili skriver:

  Gittar spelar jag . Jag tycker att det är ok om de spelar mellan kl 8:00 – 22:00. Det är kul att spela.

 12. Ber skriver:

  I den här sammanhanget bör man förfölja hyresgäst reglerna o ta hänsyn till grannskaps helheten när det gäller jobb, barn och ålderdom. Det kanske någon jobbar tidigt på morgonån eller någon är jätte gammalt båda tål inte högt volym o bruka sova för tidigt också.
  Någon har små barn , bruka sova barnen tidigt. I så fall måste man förvänta alla

 13. Ber skriver:

  Ju mer man respekterar varandras helhet som granne desto livet blir mer värdefullare. På så sätt livet blir ömsesidigt enklare.
  Jag hoppas att istället bygga förhinder för varandra utan göra livet mer värdefull för varandra. Detta kallas grannskap

 14. Ber skriver:

  Människans perspektiv spelar en grundligt roll i detta sammanhang när det gäller granne o mycket annat

 15. PRO på pvz hereos skriver:

  Jag har en gitarr och en saxofon hemma men jag bor inte i lägenhet så mina grannar hör inte när jag spelar

 16. Anonym skriver:

  Jag spelar harsh noise gitarr hela tiden i min lägenhet.

 17. Fe2 guy skriver:

  Jag hörde en gång nån som hade högsta volymen på tvn och man hörde jättemycket pistoler och andra ljud.

 18. Bebi Peggy skriver:

  Även jag har störts av TV. En gång bodde det en tant ovanpå mig. Varje morgon tittade hon på Nyhetsmorgon, så att jag kunde höra vad de sa i mitt vardagsrum. Och på kvällen brukade hon spela Jerry Williams på samma volym.

 19. Luisa skriver:

  Om människor har mer respekt så det blir bättre! Vissa instrument går inte att spela i lagenhet men folk kan alltid tänka på granarna och fråga till ex om deras rutiner och när de börjar sova och så vidare….

 20. Nikola skriver:

  Jag skickade aldrig in musik och jag skulle rapportera dem ändå

 21. Bebi Peggy skriver:

  En gång hade jag ett odjur till granne. Klockan 1 på natten börja han slipa golv. En annan gång satte han på Blue Monday med New Order på en ljudnivå så att det hördes lång väg. Även detta mitt i natten. Men grannarna krävde snart att han skulle sälja.