Vardags

EN smörgåstårta

Smörgåstårtan fyller år. Foto: Leif R Jansson/TT

Älskad tårta fyller år

För 50 år sedan fick bagaren
Gunnar Sjödahl i Östersund en idé.
Då gjorde han massor av smörgåsar
och små snittar till fester
och begravningar.
Det tog lång tid.
Istället testade han att göra
en tårta av smörgåsar.
Det blev en succé.
Folk älskade smörgåstårtorna
och fler och fler bagare började göra dem.

Länge fanns det alltid smårgåstårta
när det var fest.
Men sedan glömdes den bort.
Folk började äta sushi
och tacos istället.
Men nu är smörgåstårtan
på väg att bli modern igen.

– Men den har egentligen
aldrig varit borta.
Det är bara i städerna
som folk har glömt bort den,
säger forskaren Richard Tellström.

Han håller inte med om
att smörgåstårtan fyller 50 år i år.
Han säger att det fanns en sorts
smörgåstårta redan för 80 år sedan.

Men Gunnar Sjödahl är ändå
den som får äran för tårtan.
Han fyller år den 13 november.
Den kallas numera för smörgåstårtans dag.

8 SIDOR/TT


13 april 2015