Vardags
Förr var det tillåtet att röka överallt. Nu är det tio år sedan det blev förbjudet att röka på restauranger och barer. Foto: Pontus Lundahl / TT
Tio år utan rök på krogen
Den 1 juni är det
tio år sedan det blev
förbjudet att röka
på restaurangerna i Sverige.
Då tyckte många att
det var dåligt.
Många ville fortsätta
röka på krogen.
De som ägde krogarna
var oroliga för att folk skulle
sluta gå dit om de inte
fick röka.
Men efter bara några månader
tyckte de flesta i Sverige
att det var bra att de slapp
röken när de gick på krogen.
Rök från cigaretter är dålig
att andas in. Människor som
andas in mycket rök riskerar
bland annat att få sjukdomar
i hjärtat. Det är farligt att
andas in rök även om man inte
röker själv.
Forskning visar att människor
mår bättre om de slipper jobba
i rök från cigaretter.
Svenskarna är i dag ett av
de folk som röker minst i världen.
Nu pratar politikerna om att
förbjuda rökning på fler
platser, till exempel
uteserveringar och lekplatser.
8 SIDOR/TT
1 juni 2015