Vardags

Ett bord med julmat. Bland annat skinka, rödbetssallad och olika syltor.

Vi äter olika julbord i olika delar i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen kål på julbordet i norr

Mat är viktig för många
när det är jul.
Det ska vara samma mat
på bordet varje år.
Men det är skillnader
i olika delar av landet.

– Maten berättar om
varifrån vi kommer,
vilka vi är släkt med
och var vi har vuxit upp,
säger Richard Tällström
som är historiker och expert på mat.

Kål är vanlig julmat i södra Sverige.
Brunkål längst i söder
och grönkål i de västra delarna.

I norr finns det sällan kål på bordet.
Där är sylta väldigt populärt.

I Småland och Östergötland
vill många ha ostkaka.
I Dalarna är knäckebröd viktigt.

Sill, köttbullar och
risgrynsgröt finns
på de flesta julbord.

18 december 2017

Vad tycker du om nyheten?

Kommentarer och regler

Skriv vad du tycker
om nyheten du just har läst.
Eller använd någon av
bilderna som visar känslor.

8 Sidor tar bort alla kommentarer
som bryter mot våra regler.

Skriv bara om sådant
som har med nyheten att göra.

Skriv ditt namn eller
kalla dig för något annat.

Men du får inte låtsas vara
en annan person som finns på riktigt.

Skriv inte elaka saker om andra.
Det gäller både personer,
grupper och religioner.

Fler liknande artiklar