Vardags

En person håller i en elvisp framför en plastskål.

Grädde av soja har fått pris som Årets matbluff. Foto: TT

Grädde av soja en bluff

Det blir allt vanligare
att folk vill ha mat
som inte kommer från djur.
Det brukar vara
bättre för klimatet
med sådan mat.

Du kan till exempel
köpa mjölk och grädde
som är gjord av
sojabönor eller havre.

Men all sådan mat
är inte bra för klimatet.
Nu har en sorts
grädde av soja
fått priset Årets matbluff.

Cuisine soya vispbar
heter den.
Företaget Alpro gör den.

Den innehåller
bara två procent soja.
Mest innehåller den
palmolja, 25 procent.

Palmolja är dåligt
för klimatet.
Folk hugger ner regnskog
för att kunna odla
träden som ger palmolja.

– Jag tror att många är
besvikna på att sojagrädden
innehåller så mycket palmolja.

Det säger Björn Berhardson.
Han jobbar på organisationen
Äkta vara. De ordnar tävlingen
Årets matbluff.

8 SIDOR/TT


22 januari 2020

Fler liknande artiklar

Den här artikeln går inte att kommentera.

Det här är en gammal artikel. Därför går det inte att skriva några kommentarer.