Vardags

En kvinna ligger i en säng och sover.

Täcken med tyngder i blir allt mer populära. Foto: TT

Inga bevis för tunga täcken

Tunga täcken har blivit populära.
De ska hjälpa människor
som har problem med sömnen
eller som känner ångest och oro.

Täckena väger extra mycket.
Tyngden ska göra oss lugna.

Läkare har tipsat
om tyngdtäcken till folk
som har problem med sömnen.
Förra året fick flera tusen
svenskar sådana täcken.

Men det finns inga bevis
för att täckena fungerar.
Det säger forskaren
Torbjörn Åkerstedt.

– Vi vill gärna känna oss trygga
när vi sover. Tyngdtäcke
hjälper till med den känslan.
Därför känner kanske
många att de hjälper,
säger Torbjörn.

Många verkar strunta i
om det finns några bevis.
Allt fler affärer säljer tunga täcken.

8 SIDOR/TT


27 januari 2020

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

12 kommentarer

 1. Profilbild Ali skriver:

  Hej! Jag tycker det tyngdtäcken är bra. Om resultate vissa att många fick hjälpt under sömn. För de som har problem sömn kan prova tynktäcken.

 2. Profilbild Milena skriver:

  Det kan hjälpa bara några stycken-jag har också hälsoproblem och min man köpte mig elektrisk madrass och jag mår väldigt bra! Jag rekommenderar den till alla-jag sover ganska bra nu,förut jag hade olidlig ont i fingrarna på foten eftersom min sjukdom -(struma) och man kan där ställa hur lång tid man behöver värme och olika grader av värme…

 3. Profilbild Milena skriver:

  Ni kan köpa den i Lidl!!!

 4. Profilbild Millan skriver:

  Testade täcket. Aldrig igen vart avdomnad i hela kroppen Så här du fibro eller skador i ländryggen är detta ett stort NEJ

 5. Profilbild Milena skriver:

  Jag läste att värme är inte bra för man men munga kvinnor vill uppskata denna matrass! en dag jag hade ont i mage och axel och gick sova och after 45 minut som jag var i sängen så försvann alla mina problem och jag gick upp och studerade och logade mat och så vidare!!!

 6. Profilbild Zalome skriver:

  Jag har fibrom o det funkar klockrent med tyngd täcke men ett fibertäcke där det inte är några hårda kedjor som trycker. Forskning eller inte så är vi många med olika handikapp som blir hjälpta av täckena. Så viss evidens finns ju. Sedan är det ju så att allt inte funkar på alla men så är det ju med mediciner också. Vi är ju unika individer.

 7. Profilbild Milena skriver:

  att gå i tid i säng varje dag hjälper men någon behöver mediciner!

 8. Profilbild Kokosnöt 🥥 skriver:

  Man blir så varm i dem att det inte är klokt!!

 9. Profilbild Milena skriver:

  Den matrassen är bra för kvinnor!

 10. Profilbild Zoltan skriver:

  Milena din man måste fungera mycket bättre!😀

 11. Profilbild Buddhism skriver:

  Meditation kan hjälpa alla som har sömnproblem.

 12. Profilbild Milena skriver:

  Tack ska du ha,men jag har problem oavset vad jag gör-jag har svårt att sömna och senare svårt att vakna-men tack ändå!