Vardags

 • MOBIL I SOVRUMMET

  Många unga är trötta på morgonen då larmet ringer. Foto: TT

 • TR÷TT ELEV

  Många är trötta i skolan. Foto: TT

Unga trötta på morgonen

Nu har skolan börjat igen.
Många tonåringar måste ha
larm på väckarklockan
för att vakna i tid.
De måste gå upp tidigt
och gå till skolan.

Många unga är trötta
på morgonen.
De tycker att det är jobbigt
att vakna tidigt.

En del vuxna tycker
att unga bara är lata.
Men unga borde få sova längre
på morgonen.
Det tycker flera experter
på Stockholms universitet.
Skolan borde börja senare
om den ska passa tonåringar,
säger experterna.

Experterna har gjort undersökningar.
De visar att tonåringar
arbetar bättre i skolan
och får bättre betyg
om de får sova längre.

Experterna vet att tonåringar
ofta behöver sova tio timmar
varje natt.
Det beror på att hjärnan
utvecklas mycket i tonåren.
Den måste vila mycket då.
Annars kan den inte lära sig
lika mycket.

Tonåringar fungerar ofta så
att de är piggast på kvällen.
De somnar sent.
När väckarklockan ringer
har de inte sovit tillräckligt.
De är trötta.
Och då fungerar inte hjärnan
lika bra, säger experterna.

MARIE HILLBLOM/8 SIDOR

När börjar skolan för dig?
Är du trött?


30 augusti 2021

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

50 kommentarer

 1. Anonym skriver:

  ja är jätte trött

 2. Luisa skriver:

  Ja,det stämmer! Förut jag hade så ont i huvudet och ibland olidlig i ansikte! Jag väntade när det går över! Nu när min man köpte mig varm matrass så är det bättre! Tonåringa måste göra plan och sova längre-det är sant!

 3. Luisa skriver:

  PS: jag hade tur att jag gjorde distanskurs-det hjälpte mig mycket! Jag planerade själv. Men ibland var det stressigt också!

 4. Bebi Peggy skriver:

  När jag var i skolåldern, det vill säga under 1980-talet, hade jag svårt att hänga med på de lektioner som var under förmiddagen eftersom jag var både trött och hungrig. När jag gick i högstadiet och gymnasiet då var jag hela tiden trött och fick därför dåliga betyg. Helt enkelt på grund av att jag inte kunde sova ut ordentligt.

 5. Luisa skriver:

  Jag förstå dig Bebi! Det är synd att det gick dåligt för dig! Försök sova mycket och är enligt din blodgrupp! idag du kan studera on-line! Ha det bra och var inte ledsen!

 6. Anonym skriver:

  Jättetrött

 7. Isabelle skriver:

  Men varför är man trött på mornarna egentligen?

 8. meha skriver:

  Nej de tjatar bara om man vill vakana på morgona måste sova klockan 20-00 .
  21-00 😀

 9. Bebi Peggy skriver:

  När jag var tonåring skulle jag lägga mig klockan 10 på kvällen, men kunde inte sova på grund av att grannen ovanpå alltid skulle lyssna på ABBA då. Och då hade jag ändå öronproppar. Idag lägger jag mig kvart över 11, men blir i regel väckt av alla som ska ta bilen till jobbet eller dagis. Är därför trött mitt på dagen.

 10. Concern skriver:

  Eftersom ungar kollar på telefon eller spela spel innan de sover, det är den som är anledning🙄

 11. Hadi skriver:

  Jag trött alltid alltid alltid alltid alltid alltid alltid alltid

 12. Luisa skriver:

  Det var tur att det var just ABBA! Jag tänkte faktisk på dig när jag vaknade; alltså även friska är trötta i skola och du har nån sort handikapp …skriv gärna din symptom kanske jag kan ge dig råd!!

 13. Luisa skriver:

  PS: vissa människor måste sova längre som jag för att hjärna ska återhämta sig! Vi är olika och man måste går efter sin kropp! Skriv ditt födelsedag så att jag kan titta vilket nummer du är!!!

 14. Luisa skriver:

  PS: vissa människor måste sova längre som jag för att hjärna ska återhämta sig! Vi är olika och man måste går efter sin kropp!

 15. Luisa skriver:

  PPS:maten spelar sin roll också men man måste sova ordentligt alltså! Frukost senare är viktigt! Min man berättade mycket om svensk frukost!!

 16. Bebi Peggy skriver:

  Jag är född 31 maj 1969. Almanackor från då säger att detta var en lördag. Mamma i sin tur säger att jag var född 19:30. Jag har en diagnos som heter Aspergers Syndrom. Den sorterar under autism. Jag var 30 år när jag först fick reda på vad jag har för diagnos.

 17. Kian skriver:

  Jag har alltid min telefon innan jag ska sova 😮

 18. Benjamin skriver:

  Kian… du sover bara sämre när du använder mobilen innan säng. PS jag är ganska trött om dagarna.

 19. Fofol skriver:

  Såklart om man sover sent på natten man blir trött på morgonen
  Så sov tidigt

 20. Luisa skriver:

  Du är 7 enligt numerologie alltså! Den som är född 31 är duktig-jätteduktig! Jag tycker att du kan studera lite-de kan hjälpa dig med allt! Vänta jag ska titta vilka sjukdomar har sifra 7!

 21. Luisa skriver:

  Omg! Det är dåligt matsmälting, sjukdomar relaterad till nerver, huvudvärk, mer svättas…eller hur är det på svenska, problem med hud, kramper i muscul.., skadad fot som är medfödd…alltså…

 22. Luisa skriver:

  Enligt min analys är du duktig med du är känslig och behöver hitta lung i ro med en förnuftig sysselsättnig till ex.studium där du kan tillfrädställa din själ tillräckligt! Alltså du kan påverka din hälsa mycket själv! Titta på Karel gott-han var numara 7 också och han var väldigt positiv!

 23. Bebi Peggy skriver:

  Mycket av det du beskriver stämmer. Jag har problem med magen och måste äta syrade grönsaker för att den ska må bättre, svettas mycket, har torr hud. Min vänstra fot är dessutom sned sedan jag föddes. Min högra fot är skadad efter en olycka. Tar ofta värktabletter på grund av kramper i nacken – värk i ryggen.

 24. Luisa skriver:

  Numara 7 är känslig! Gör saker som ger dig glädje och strunt i om människor inte förstå dig! Vet du din blodgrupp???

 25. Luisa skriver:

  Prov smörja kroppen med olivolja och använd oliv tvål! Var positiv och tänk inte att du är ensam! Kanske böcker från duktiga filosofer kan ge dig tröst!

 26. Bebi Peggy skriver:

  Det där med duktig och känslig stämmer också. När jag väl befinner mig i en miljö där det inte är en massa ljud som stör, så är jag fin på att berätta saker. Blir lätt ledsen eller arg när det händer saker jag inte tycker om. Och just det om känslighet har en tidigare vän till mig beskrivit. Hon är död sedan 5 år tillbaka.

 27. Bebi Peggy skriver:

  Olivolja använder jag istället för matfett på bröd. Blodgruppen min känner jag tyvärr inte till.

 28. Luisa skriver:

  Skriv bok eller dagbok eller nånting… försök äta surkål! Surkål jag rekommenderar till alla här…! Vet du din blodgrupp??

 29. Luisa skriver:

  Det är bra ta en skedd olivolja på dagen! Prova den! Fråga din blodgrupp då!!

 30. Luisa skriver:

  Du är tupp enligt kinesisk horoskop! Läsa böcker och du kan senare skriva sammanfatning till ex för dig själv! Utbilda dig och prata med andra om dina ideerna och så! Du kan läsa några bböcker samtiodigt också!

 31. Anonym skriver:

  Håller med, vi borde få längre tid till att sova på morgonen!

 32. Gameboy_69 skriver:

  Det är för jag gamar hela nätterna jao

 33. Gamergirl_69 skriver:

  Jag med

 34. Bebi Peggy skriver:

  Har även problem med svamp i hårbottnen. Den kliar. Har klippt mig skallig för att slippa besvären. Doktorn har skrivit ut schampo och en annan medicin för håret. Men det hjälper bara för stunden.

 35. Luisa skriver:

  Använd oliv tvål för hela kroppen! Ät oliver varje dag! Jag tänkte på dig igår och kanske har du inte tillräckligt kalcium eftersom du inte dricker mjölk! Är valmö mycket! Jag tycker att dina besvär kan blir bättre faktisk!

 36. Luisa skriver:

  Manga studenter reser för lång och ätande och livsstil spelar roll också! Stanna inte hos dator för mycket! Hur kan skriva 33 människor att det är bra att de är trötta?? Har ingen medkänsla med dem???

 37. Luisa skriver:

  Det finns bra deodoranter också! Jag svettar som häst också! REXONA har en som skyddar 48 timmar! Titta på din blodgrupp och jag vill säga till unga att de får inte stanna längre hos dator och att de ska sova längre för att vila ordentligt! Ät nyttigt!

 38. Luisa skriver:

  Frukost är viktigt för att klara dagen faktisk! Glöm inte havregröt! Om ni förbättrar sina vanor så det blir bra! Kram till Bebi och kram till de unga också!❤🙂😎

 39. Anonym skriver:

  😀

 40. Anonym skriver:

  Min skola börjar 8,30 men eftersom jag bor i en annan kommun får jag gå upp kl 06,00 och kommer hem sent. skulle jag sova 10 timmar skulle jag inte hinna äta mat eller göra läxorna.

 41. Luisa skriver:

  Det är svårt men de unga måste undvika dator! Sov så lång du kan…

 42. Tiffany skriver:

  Suger jättemycket jag kan inte sova grannen har fest 24/7 blir så jävla arg!

 43. Tiffany skriver:

  Har ringt kommunen men dom vägrade hjälpa!

 44. Luisa skriver:

  Hur mår ni allihopa???? Hur mår personal på 8 sidor??? Trevlig vecka till alla och stanna inte längre hos dator, äta ordentligt och sov gott! Bibi du kan medella din blodgrupp och fråga om du behöver råd kring din hälsa! Ha det bra allihop!!!

 45. Luisa skriver:

  PS:din granne kunde säga det förut! Även vuxen person behöver sova gott och längre! (Jag själv behöver sova 9 och halv timme varje dag!) Kram till tiffany!

 46. Luisa skriver:

  Alltså för mig var det svårt också! Min hjärna är svag så när jag vaknade till ex. klockan nio så jag var tvungen att vänta tills min hjärna är bra och började klockan 11 mina läxorna! Men jag pluggade så mycket så jag orkade alltså!

 47. Luisa skriver:

  De gjorde mig EEG i Tjeckien -jag sovde inte hela natten och därefter de gjorde EEG och tittade på min hjärna!!! De ställde inte diagnos men de sade att ”nånting är där”…

 48. Luisa skriver:

  Min man köpte mig bra kudde så jag vill försöka skriva den här-hoppas att det är ok! Det är från firma WELLPUR-den heter ”vikna memoryskumkudde”-höjdjustebar exklusiv kudde tryckavlastande,strimlad memory skum blandad med kylande gel.

 49. Luisa skriver:

  Övedrag med fukttransponterande modal,tvättbart i 30 grader.42-56-15 cm. pris 799-kudde är inte mjuk och inte hårt och de som har problem att sova kan uppskata kudde så därför jag skriver den här!

 50. Luisa skriver:

  Jag rekommenderar den till alla men särskilt till studenter eftersom de behöver vara bekväma! hoppas att 8 sidor förstå mina avsikter! Jag själv vet hur det känns att blir trött på morgonen!Ha det bra allihop!