Vardags

 • LIFVS LANTHANDELMataffärer har börjat med ett märke för klimatet. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
 • TT-ENKƒTBo-Göran Petersson från Lomma. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Klimatet får ett eget märke

Jorden blir varmare.
Det beror på gaser
som människor släpper ut.
Mycket gaser kommer
från att göra mat.

Nu har företaget mat.se
börjat märka maten de säljer.
På varje sak står det hur
mycket gaser som kommit ut
när saken blev gjord.

Kanske kommer fler
affärer att börja göra likadant.
På det sättet kan människor
välja att köpa saker
som är mindre dåliga för klimatet.

Bo-Göran Petersson från Lomma
säger att han kommer
att bry sig om märkningen.

– Det är klart, om det står tydligt.
Men det beror också på priset.
Priset får gärna bli lite högre,
men inte mycket högre.

Det säger han
till nyhetsbyrån TT.

8 SIDOR/TT


13 november 2019

Fler liknande artiklar

Vad tycker du om nyheten?

18 kommentarer

 1. Profilbild Milena skriver:

  Det är nonsense! Köpa mindre och allt bli bättre!

 2. Profilbild Milena skriver:

  Just nu jag hittade 3 fula stor påse med maten i soprum! Jag blev chockade! Datum var gammal så därför någon kastade det men det är synd! Det handlar om flera tusen svenska kronor-jag kan gissa att 5000 tusen eller även mer och om någon ge 5000 tusen till röda korset så man kan hjälpa många människor! Sluta köpa så mycket!!!

 3. Profilbild Milena skriver:

  Min man berättade att i turkiet en man hade ekonomisk problem så han förgiftade sig och hela sin familj med farlig gift! några dagar sen gjorde självmord fyra syskon som var sjuka och kunde inte försörja sig! det hände i Fatih (Istanbul)!!! Medan vi i Sverige har gott om mat!!

 4. Profilbild Zoltan skriver:

  Alla pratar om klimatet. Arbetslöshet ökar i Sverige. Krona gick ner. Det finns många som inte kan försörja sig. Varför betalar jag skatt? Ge mig råd och jag ska köpa elbil och mycket mer som är bra för klimatet.

 5. Profilbild Milena skriver:

  Sverige är rik men samtidigt slösar mycket pengar och gör saker på fel sätt! varifrån kommer du Zoltan?? Jag rekommenderar dig att minska dina utgifterna till minimum och i så fall klarar du dig bra! Planera allt och saker bli bra! Ha det bra! Hela samhälle är dåligt men vi ska vara optimist!

 6. Profilbild viktor skriver:

  🙁

 7. Profilbild Zoltan skriver:

  Milena tänker att Sverige är rik. Du vet ingenting om ekonomi. Sverige har stora skulder. Vilka länder släpper ut mest gaser? Jag kommer från Serbien.

 8. Profilbild Milena skriver:

  Sverige kan klarar sig bra om man planerar bra! Sverige har resurser och kan klara sig på bra sätt! Mest gaser i världen släpper USA och CHina men andra länder började släppa också mycket i onödan! I väst är överkonsumtion problem och i utveckling länderna brist på pengar för att göra nyttigare utrustning!

 9. Profilbild Milena skriver:

  Jag kommer från Tjeckien! Skola i Tjeckien är väldigt bra där och vilka resurser har skolorna där och vilka personal?? problem i svenska skola är enligt mig i okunnighet och brist på disciplin! Alla problem i skola är väldigt onödig!

 10. Profilbild Milena skriver:

  Man kan inte spara på arme eller sjukhus men till ex. svenska skola behöver inte mer pengar; det behövs bara göra saker på annorlunda och mer ansvarsfull sätt! Jag vet att saker är dyrt men Sverige trycker tillräckligt pengar och det kan räcka till allt!

 11. Profilbild Milena skriver:

  Unga mår dåligt och psykisk ohälsa är stor epidemi och gamla har inte råd med maten! Det är många fattig pensionärer i Sverige-hur är det möjligt!???Folk skrattar inte, har dåligt attityd och så vidare..

 12. Profilbild Milena skriver:

  Min man säger att allt är ”under censur” här och har rätt! När någon i Sverige gör självmord så meddelar media-”en man gjorde självmord”. Men ingenting om orsakerna men i turkiet när någon gör självmord så de förklarar orsak! Media vill att folk ska vara okunnig!

 13. Profilbild Milena skriver:

  Sverige har tiilräckligt resurser för att sköta bra om sin samhälle! När jag var deprimerad så min man tog mig till doktor och hon kastade oss ut och jag fick inte behandling! Om jag gjorde sjävmord så tre barn var utan mor men sådan elak doktor kunde försätta att skada andra!

 14. Profilbild Milena skriver:

  Många barn och ungdomar kan vara friska om någon hjälper dem! Myndigheterna är okunniga och fungerar dåligt och konsenkvenserna vi ser nu med alla skjutningar och stor mängd sjuk människor och fattiga pensionärer och så vidare…..

 15. Profilbild Milena skriver:

  Om folk köper mindre så fabriker tillverkar mindre och natur kan återhämta sig…ala har sin skuld på utvecklingen…alla

 16. Profilbild Milena skriver:

  DE-jag menar svenskar-gör det på fel sätt! Hur är det möjligt att så fattig land som Tjecien har bra skola och Sverige har skola så dåligt??? Dessutom invandrare de behandlar som människa med spetälska..

 17. Profilbild Milena skriver:

  Vad man odlar så deta man plockar!!Så är det!

 18. Profilbild Said skriver:

  Alla pratar om klimatet. Arbetslöshet ökar i Sverige. Krona gick ner. Det finns många som inte kan försörja sig. Varför betalar jag skatt? Ge mig råd och jag ska köpa elbil och mycket mer som är bra för klimatet.